Каква е ролята на половите хормони

Освен че имат роля в оформянето на вторичните полови белези, половите хормони имат ключово значение за функции, като растежа на костите, синтеза на кръвни клетки и редица други.

 

Половите хормони са характерни химични вещества, които се синтезирани в половите органи: яйчниците – при жените и тестисите – при мъжете.

 

Синтезът на половите хормони при мъжете и жените е пряко свързан с действието на гонадотропин-свобождаващия хормон, свързан със синтеза на гонадотропини. Последните стимулират функцията на мъжките и женските полови органи.

 

Прекурсорът на половите хормони е холестеролът, чието действие се различава по отношение на женските и мъжките полови хормони. Последните могат да бъдат синтезирани и лабораторно, за да се подобри качеството на живот при пациенти с патологии, като рак на гърдата и простатата, да се лекуват проблеми с плодовитостта или такива, свързани с износването на плода.

 

Хормоните, характерни за женския пол са два вида: естрогени и прогестини, като и двата вида се синтезират в яйчниците. Основните мъжки хормони са андрогените, синтезирани в тестисите.

 

Женски полови хормони

 

Естрогени

 

Те са отговорни за диференцирането на женските вторични полови белези. Естрогените контролират менструалния цикъл и насърчават костния растеж при жените. Когато се секретират, синтезата на прогестероновите рецептори в матката се увеличава. Това насърчава поредица от действия, свързани с репродукцията.

 

Естрогените също имат значение по отношение на метаболизма и функцията на сърдечносъдовата система, тъй като повлияват задръжката на натрий, сол и вода. Задържането на натрий има последици при жени в менопауза, тъй като този процес благоприятства загубата на костна маса. Това налага много жени в този период да се подложат на хормонално лечение.

 

Когато някой се подложи на лечение с високи дози естроген, той действа като контрацептив. Освен това той:

 

Намалява глюкозния толеранс;

 

Подпомага синтеза на коагулационните и плазминогенни фактори и намалява синтеза на протромбин III. Това обяснява защо приемът на хормонални таблетки повишава тромботичния риск;

 

Увеличава синтеза на ренин и ангиотензин и насърчава освобождаването на алдостерон;

 

Може да повлияе стойностите на кръвното налягане, особено при рискови пациенти;

 

Прогестини

 

Рязкото намаляване на нивата на прогестерон при жените е свързано с появата на менструация. Както споменахме преди, освобождаването на естроген веднага предизвиква увеличаване на броя на прогестероновите рецептори, което благоприятства взаимодействието между тях.

 

Когато прогестеронът се свърже със своите рецептори, пряката последица е, че намалява броя на връзките между естрогена и неговите рецептори. По този начин прогестеронът предотвратява хиперплазия на ендометриума.

 

Тъй като естрогените са половите хормони, отговорни за контролирането на женските вторични полови белези, завишената им активност може да доведе до заболявания на тези белези.

 

От своя страна, прогестеронът е половият хормон, който подготвя матката за бременност. За разлика от естрогена, той блокира алдостероновите рецептори, свързани със сърдечносъдовия риск. Прогестеронът също така има участие в насърчаването на лакацията след раждане. Нивата му нарастват силно от момента на овулацията. По време на овулация  телесната температура се повишава с 0,5 ºC, поради нарастващите нива на прогестерон. Не случайно той е наречен „топлият хормон”.

 

Мъжки полови хормони

 

Андрогените имат маскулинизиращо действие – стимулират развитието на мъжките полови белези. Те благоприятстват развитието на мускулната маса при мъжете и са определящи за оформянето на вторичните белези. От друга страна, синтетичните андрогени могат да се използват при заболявания като:

 

Мъжки хипогонадизъм;

 

Карцином на гърдата: в случаи, рефрактерни към други лечения или като адювант;

 

Анорексия;

 

Андрогените стимулират сперматогенезата в семенните тубули. Те благоприятстват узряването на сперматидите в сперматозоидите.  Освен че са определящи за оформянето на първичните и вторични полови белези, андрогените насърчават либидото, т.е. сексуалното желание при мъжете. Те имат определяща роля за състоянието на косата и растежа й, за костната структура и натрупването на мускулна маса, повлияват поведенческите и когнитивни процеси при мъжкия пол.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах