Бразилски орех

Ще се изненадате да научите, че въпреки размера си, бразилските орехи не са ядки, а семена. Те съдържат в себе си неповторима комбинация от антиоксиданти и са най-мощният източник на селен.

 

Бразилските орехи представляват семената на дърво, наречено Bertholletia excelsa. То дава плод, подобен на кокосовия орех, изпълнен с големи, извити семена.

 

За да се убедите в предимствата на бразилския орех, ви представяме хранителното съдържание в 100 грама продукт:

 

Хранителни вещества гр/100гр. продукт

Витамини мг/100гр. продукт

Минерали мг/100 гр. продукт

Въглехидрати

12.27

Тиамин

(вит. B1)

0,617

калций

160

Захар

2.33

рибофлавин (вит. В2)

0,035

желязо

2.43

Фибри

7.5

ниацин     (вит.  B3)

0.295

магнезий

376

Мазнини

66.43

витамин В6

0.101

фосфор

725

Протеини

14.32

витамин С

0,7

калий

659

Вода

3.48

витамин Е

5.73

селен

2960мкг/100 гр.

 

А сега да видим какви са ползите на бразилския орех за здравето в краткосрочен и дългосрочен план:

 

Мощен източник на енергия за тялото

 

Благодарение на голямото количество въглехидрати, протеини и мазнини, бразилските орехи зареждат тялото с енергия и сила. Не случайно това е една от любимите храни на много спортисти.

 

Предотвратява стареенето на кожата

 

Бразилските орехи, както повечето семена, са богати на витамин Е. Известно е, че този витамин се характеризира с висока антиоксидантна сила и предпазва клетките от преждевременно стареене. Това означава по-красива и здрава кожа и то задълго.

 

Насърчава доброто настроение

 

Научно е доказано, че селенът подобрява настроението и предотвратява депресията. Тук е мястото да отбележим, че бразилските орехи са най-големият източник на естествен селен на планетата.

 

Подобрява функцията на щитовидната жлеза

 

Бразилският орех е препоръчвана храна при хипотиреоидизъм, тъй като селенът, който се съдържа в него, насърчава работата на щитовидната жлеза.  Наред с други дейности, щитовидната жлеза е отговорна за регулиране на метаболизма, телесната температура и сърдечната честота. Нарушенията във функцията й причиняват диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

 

Има противовъзпалително действие

 

Друго безценно предимство на бразилския орех е съдържанието на елагична киселина. Известно е, че последната има противовъзпалително и невропротективно действие, които в съчетание с високата антиоксидантна сила на селена, правят бразилския орех една от най-ценните суперхрани на пазара.

 

Освен изключително полезни, бразилските орехи са и много вкусни. Можете да ги консумирате директно, както и да ги използвате в различни рецепти за смуутита, салати и сурови десерти.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах