Защо пътуванията са полезни?

Защо пътуванията са полезни ?

 пътуване

Приятни и вдъхновяващи, пътуванията са и полезни за здравето и общото благосъстояние. Непознатите места и нови усещания стимулират сетивата и се отразяват добре на психиката.

Разнообразието и предизвикателствата, с които е свързано всяко пътуване, се оказват фактори, които стимулират мозъка, способстват създаването на нови невронни връзки и отключват процеси, които са свързани с освобождаване на адреналин и ендорфини.

Напоследък все повече специалисти препоръчват пътуване с терапевтична цел. Пътуването увеличава чувството за щастие и намалява стреса. То създава положителни емоции, които укрепват невронните мрежи, точно обратното на това, което се случва, когато сме изтощени, напрегнати и изправени пред стресови систуации и събития.

В ежедневието си се сблъскваме с различни ситуации. Начинът, по който реагираме е предизвикателство за мозъка и нервната ни система. Научаваме нови неща, предприемаме новости, извършваме непознати за нас дейности, започваме връзка, попадаме в нова среда и т.н...всичко това подобрява познавателния ни потенциал.

Противно на досегашните убеждения, мозъкът се развива и променя през целия живот - качество, известно като невропластичност. Нашите неврони могат да създават нови връзки, дори е напълно възможно да се образуват нови неврони. Достатъчно е мозъкът да бъде стимулиран. Възможните начини за това са следните: новости, разнообразие и предизвикателства, а пътуванията осигуряват и трите.

От друга страна, еднообразието, застоят и рутината оказват неблагоприятно въздействие върху здравето. По време на пътуване или в ежедневието ни, докато се сблъскваме с нови условия, места и пейзажи, ситуации, хора, усещания, аромати, звуци или вкусове, всички те държат мозъка 'буден', за да можем да реагираме адекватно. Когато пътуваме до място, напълно непознато и ново, за да преодолеем предизвикателствата, мозъкът е в непрекъснат процес на адаптация. За него това е съизмеримо с ускорено обучение.

Необходимостта да се адаптираме към новите

зрителни усещания, да научим нови маршрути, да създадем пространствена преценка за мястото, да превключим на друго езиково ниво, са само някои от дейностите, които стимулират мозъка. Хората, които по-често пътуват и променят средата си, са по-адаптивни, комуникативни, по-стабилни емоционално, по-малко се поддават на влиянието на средата и фактори като време, продължителност на деня, присъствие на близки в обкръжението и т.н.

В 21 век на мозъка далеч не се гледа като на завършеност, която няма как да развиваме в наша полза. Обучението и стимулирането му е точно толкова важно, колкото да се грижим за всяка друга част от тялото си, дори повече. С течение на времето, сформирането на по-голям брой невронни връзки предполага по-голям познавателен резерв, който позволява по-добра адаптивност, устойчивост и по-здрава нервна система

Освен пътуванията, има и други начини да стимулираме положително мозъка си. Физическите упражнения, участия в социални дейности и интелектуалния труд са практики, доказали своята полза за неврологичното здраве при всички възрасти, дори и при пациенти със заболявания.

Затова живейте, живейте, живейте...на пълни обороти. Когато пътувате, спортувате, общувате, четете, отдавате се на културни дейности, разхождате се... всичко това ви дава възможност да бъдете физически и психически активни. А докато го правите, ще сте по-здрави, по-щастливи и по-завършени.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах