Защо не бива да потискаме желанието да отидем до тоалетната

Освен че причинява хемороиди и запек, отлагането на посещението на тоалетната може да насърчи усвояването на токсични вещества от вече преработената храна.

Много хора изпитват затруднения и неудобство да посещават тоалетната, когато са далеч от дома. Понякога прекалено натоварения график или дори липсата на санитарно помещение наблизо е причина за отлагане на желанието.
Когато това се превърне в ежедневен навик, би могло да доведе до редица проблеми.

Сдържането на желанието да посетим тоалетната се приема като нещо съвсем естествено от много хора, но предстои да ви разкрием част от усложненията, които това действие може да причини.


5 причини да не отлагате посещението на тоалетната:

Подуване на корема и нарушено храносмилане

Когато тялото изпраща сигнал за ползване на тоалетната, най-лошото нещо, което може да направите, е да го игнорирате, тъй като по този начин се задържат отпадни продукти, които тялото се нуждае да изхвърли.
Червата се блокират и усвояването на хранителни вещества се нарушава. Отлагането на дефекацията причинява дискомфорт, подуване на корема, газове и нарушено храносмилане.

Запек

Редовното задържане на изпражнения във времето повлиява моториката на червата и води до запек.
Запекът е неразположение, свързано с болезнена и затруднена дефекация. Нередовното прочистване на червата води до задържане на токсини, вредни за здравето. Други последствия, свързано с него, са подут корем, липса на апетит, натрупване на килограми, отпадналост и дори гадене.

Лош дъх

Блокирането на червата нарушава естествения ритъм на отделителната система. Задържаните отпадни продукти причиняват промени във вкусовите усещания, апетита и дори лош дъх.

Газове

Честото отлагане на посещението на тоалетната води до храносмилателни смущения и газове. Те могат да са придружени от болезнени спазми в областта на корема, чувство за тежест и подуване.

Хемороиди

Хемороидите представляват разширени вени, локализирани в ануса и ректума. Те причиняват дискомфорт, парене и болка. Една от причините за появата им е запекът, както и нередовното посещение на тоалетната.
Нередовното изхождане прави изпражненията по-твърди и по-трудни за отделяне. По този начин те причиняват болезненост в областта на лигавицата на ректума, поява на хемороиди и кървене.

Ако често се случва да пренебрегвате позива на тялото си за посещение на тоалетната, с времето това води до усложнения и нарушава дейността на храносмилателната и отделителната система.
Не го правете. Където и да сте, забравете за неудобството, все пак става дума за нормална физиологична нужда, която имат всички.
Мислете първо за здравето си и се грижете за него.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах