Защо косата не расте - 5 възможни причини

Здравословната и балансирана диета са от съществена важност за поддържането на косата здрава и витална. Ако косата не расте, вероятно хранителните вещества, които поемате, са малко и се използват за по-важни функции.

 

Ако имате проблеми с растежа на косата, тази статия е точно за вас. Ще обобщим 5-те причини, които най-често затрудняват растежа на косата. Ще разгледаме всяка от тях поотделно и ще предложим възможни решения.

 

Във всеки случай ви препоръчваме да посетите дерматолог, за да може да направи оценка на вашия случай и да получите индивидуални терапевтични препоръки.

 

Скъсяване на анагенната фаза

 

Анагенната фаза е фазата, в която косата расте. След тази фаза следва друга – катагенна, която е преходна и накрая телогенна, за която е типично опадането на коса. Тези етапи са част от естествения цикъл на растеж на косата.

 

Дотук всичко звучи добре: косата расте а , след това опадат космите, на чието място ще пораснат отново други. Анагенната фаза обаче може да претърпи промени под влияние на различни фактори.

 

Ако във вашия случай анагенната фаза трае само 2 години, е много вероятно косата ви да престане да расте, тъй като фазата е скъсена за сметка на телогенната. Обикновено анагенната фаза трае между 3 и 7 години.

 

Факторът възраст

 

Ако косата не расте, причината може да е възрастта. С напредването на възрастта косата претърпява промени и започва да расте много по-бавно.

 

В този случай са подходящи продуктите за стимулиране на растежа на косата. Те със сигурност ще имат ефект, но не очаквайте чудодейни резултати. Тези продукти, колкото и добри да са, не могат да се конкурират с това, което причинява забавяне на анагенната фаза – възрастта.

 

Вида на косата

 

Ако се радвате на къдрава коса, вероятно имате усещането, че тя изобщо не расте.

 

Това се случва, защото къдравата коса не расте направо, а се начупва и за да се забележи растежа й, са нужни много повече месеци. Тя расте не по-бавно от правата, но поради структурата на косъма, това не си личи.

 

Има и други типове коса, при които също може да се забелязва забавен растеж. Ако имате тънка и крехка коса, без плътност, вероятно ще забележите, че тя не расте. Причината вероятно е по-кратък жизнен цикъл, поради увредената структура.

 

Стресът и неговото въздействие

 

Стресът може да стане причина за забавен растеж на косата. Понякога стресът може да доведе до дерматит, който засяга скалпа. Като резултат се наблюдава възпаление на космените фоликули и скъсяване на цикъла на растеж на косата.

 

За да избегнете това, контролирайте стреса и напрежението в ежедневието си. Има различни техники за това. Необходимо е да откриете тази, която работи при вас – упражнения за ума или медитация, спорт, хоби и др.

 

Значението на доброто хранене

 

Фразата "ние сме това, което ядем" наистина трябва да се вземе сериозно, защото когато се храним зле, е много възможно косата също да страда. Ако тялото не получи необходимите хранителни вещества, то ще се опита да извлече максимума от малкото, което му доставяме, за да го използва за по-важни функции от растежа на космите.

 

Диета, бедна на плодове и зеленчуци, ще доведе до загуба на жизнеността и красивия вид на косата. Пълноценното хранене е от съществено значение за вида на косата и цялостното здраве.

 

Сега, когато знаете някои от възможните отговори на въпроса „защо косата не расте", вероятно по-лесно ще вземете решение как да се справите с този проблем. Напомняме ви, че консултацията с дерматолог също не е излишна, тъй като по този начин ще получите индивидуална грижа и по-ефективно лечение.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах