Защо е важно диетата ни да съдържа оптимално ниво биотин

Биотинът е витамин от В-групата, който е от съществено значение за психическото благосъстояние и доброто физическо здраве. Също така той има важна роля по отношение на състоянието на кожата и ноктите.

 

Биотинът, също познат като витамин В7 или Н, е водоразтворим витамин -  част от състава на В комплекс. Последният представлява група от вещества, ценни за метаболизма, нервната, храносмилателната и сърдечносъдовата система.

 

Биотинът  е основен за човешкото тяло коензим. Той участва в метаболизирането на мазнините, въглехидратите и аминокиселините. Той също подпомага превръщането на глюкозата в енергия. Това е ключов процес, без който е невъзможно правилното функциониране на мускулната система и ума.

 

Храната е основен източник на витамин В7 за тялото. Сред продуктите,  богати на този витамин, са черен дроб, соя, яйца, плодове, ядки (бадеми, фъстъци, орехи, шам-фъстък,), сьомга, цели зърна, авокадо, карфиол.

 

Следва да обобщим най-ценните ползи на биотина.

 

По-красива коса

 

Биотинът допринася за благосъстоянието на косата. Той е ценен за нейното укрепване, растеж и по-красив вид. Редовната консумация на храни, които съдържат биотин, се препоръчва при косопад.

 

Витамин В7 може да се приема и като добавка. Не пропускайте да се консултирате с вашия лекар преди да вземете биотин.

 

Помага при депресивни състояния и безпокойство

 

Високите нива на стрес или тревожност в ежедневието могат да доведат до сериозни проблеми. Консумацията на храни, съдържащи витамин В7, може да е от помощ в борбата със стреса и прекомерното напрежение.

 

Знаете добре, че често депресивните състояния се основават на липсата на витамини в тялото, тъй като това го прави по-слабо и уязвимо. Ето защо се препоръчва пълноценно  хранене, с оптимални нива витамини и минерали. Това е особено важно при хората, които страдат от хронична депресия.

 

Ускорява метаболизма

 

Биотинът има съществена роля в нашето тяло, тъй като спомага за ускоряване на метаболизма и подобряване на чревната функция. Той участва в обмяната на въглехидрати, протеини и аминокиселини.

 

Подобрява кръвообращението

 

Липсата на биотин в тялото е свързана с риска от анемия. Биотинът насърчава синтеза на хемоглобин. Приеман редовно с храната или под форма на хранителна добавка, той подобрява кръвообращението.

 

Както вече споменахме, витаминът също участва в процеса на превръщане на глюкозата в енергия, което обяснява и ползите му за предотвратяване на диабетна невропатия.

 

Подобрява състоянието на кожата

 

Биотинът благоприятства дермалното здраве. Приемът на този витамин се препоръчва при дерматити, тъй като неговите аналгетични свойства спомагат за облекчаване на раздразнението. Витамин В7 също помага за контролиране на стреса и напрежението, а както добре знаем, в голям процент от случаите те са в основата на дерматологичните оплаквания.

 

Естествен аналгетик

 

Витамин В7 действа като аналгетик и облекчава мускулната болка. Ако спортувате, поддържането на оптимални нива биотин в диетата ви, ще направи тялото ви по-издръжливо и така ще постигнете по-добри резултати.

 

Хранете се здравословно и не спирайте да бъдете активни:  тялото ви ще го оцени.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах