Защо е важно да научим децата да уважават животните

Сигурно сте чували заплахи от страна на баби и дядовци към внуците им, че ще ги оставят на кучето? Ставали ли сте свидетели на сцена, в която възрастен хвърля камък към животно пред очите на наследника си? Или дори по-лошо: дете, което демонстрира агресия към беззащитно животно и то с одобрението на близките си? Ако  смятате, че няма нищо по-грозно и възмутително от това и че тези действия силно противоречат на човешката природа, в тази статия ще откриете полезни съвети.

Едно от най-важните неща, които децата трябва да научат, е че освен тях, на света съществуват различни хора и животни и те всички заслужават уважение. Възпитаването на любовта на децата към животните учи на отговорност и добросърдечност, но и утвърждава представата за света като едно цяло, в което освен че всички имат равни права, е и повече от нормално по-силните да бъдат защитници за по-слабите.

Разбира се, че не можем да заповядаме на никое сърце да обича. Става дума по-скоро за отношение към животните, възпитаването на което е ангажимент на родителите. Децата трябва да знаят, че домашните любимци, уличните кучета и котета, дори буболечките, не са играчка, а живи същества с усещания и свои нужди.

Детската психика е устроена така, че едва ли е нужно много, за да накарате мъника си да се грижи и обича животните и света около себе си. В тази връзка, много погрешно е децата да бъдат плашени с животни, да бъдат разделяни на лоши и добри, към тях да се демонстрира агресия от страна на родителите.

Родителят е модел за подражание и ако той съумее да демонстрира топло и любящо чувство към животните, детето също би имало положителна нагласа към тях. Така например, ако детето ви вижда да се отнасяте към своя домашен любимец като член на семейството, то ще расте с идеята, че хората и животните са равни. Освен това, у него ще се изгради усещането, че към всяко по-крехко и беззащитно създание трябва да се подхожда с грижа и внимание.

Емпатията, съпреживяването, е един от най-ценните уроци в израстването на децата и осъзнаването на принадлежността им към заобикалящия свят. Няма нищо по-полезно от това да позволите на мъника си да се грижи за четириногия ви любимец, да си осиновите такъв, да го насърчите да заделя всеки ден хляб от вечерята си, за да нахрани уличното коте или да му помогнете да спаси буболечка.

Ако сте от смелите родители и нямате нищо против да вземете космат любимец на детето си, помислете да го осиновите, а не да го купите. Обяснете на мъника си, че има много изоставени животни в приютите и те заслужават по-добри грижи възможност за по-добър живот. Освен това, животните не бива да се разглеждат като вещи, които лесно могат да се купят и продадат тогава, когато нямаме нужда от тях. Те са живи същества, които се нуждаят от любов и внимание.


Освен да уважава животното, всяко дете трябва ясно да осъзнава, че приемането на четириног приятел у дома предполага отговорност и е за цял живот.

Грижата за животно, несъмнено прави децата по-отговорни възрастни, научава ги да се грижат за друго живо същество и по този начин да се наслаждават на взаимно добро отношение.


Споделянето на живота с домашен любимец е ценен опит и носи много удовлетворения. Животните са изключителна компания и тяхната любов и радост изпълват дома с положителна енергия и жизнерадостност. Това е връзка, която се гради с време и много привързаност, изисква дисциплина, отдаденост и грижа.

На последно място, важно е да покажем категорично на децата, че лошото отношение, агресия и злоупотреба с животните, както и изоставянето им, са недопустими и противоречащи на човешкото. Дори да не сте склонни да си вземете домашен любимец, заведете детето в приют и му обяснете защо всички животни са там, от какво се нуждаят и колко важно е всички живи същества да имат шанс за това да бъдат защитени, обичани и да живеят спокойно.

Това би бил безценен урок за детето. То ще научи, че е необходимо да се отнася с уважение и достойно към животните, ще му помогне да изпитва съпричастност към всички форми на живот. Ако уважава животните, то уважава човешкия живот. Един закон, който ще лежи в основата на интелекта на хората, които с поведението си ще градят утрешния ден.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах