Защо е толкова важно да се спазва здравословна диета: 5 основни правила

Защо е толкова важно да се спазва здравословна диета: 5 основни правила

Човешкото тяло си набавя почти всички необходими вещества чрез храната и течностите. 

Хранителните продукти, по-точно съставът и свойствата им, влияят директно върху физическото развитие, емоционалното състояние, работоспособносттаобщия тонус, качеството и продължителността на живота. Едва ли може да се намери друг подобен фактор с такъв сериозен ефект върху здравето ни.

Здравословно хранене – какво точно означава това?

По тази тема има доста различни теории. Някои се застъпват за пълно отхвърляне на месото, други препоръчват суровата храна като панацея за всички болести, а други диетолози пък разработват комбинации от продукти, които би трябвало да осигурят правилното функциониране на всички системи в организма.

Но има нещо много важно, което трябва да отчетем, преди да изберем подходящата за нас диета:

Човешкото тяло е изключително сложна система и за нейното нормално функциониране са необходими не само месни, но и зеленчукови храни. Липсата на някои хранителни вещества, намиращи се в месото (например желязо с висока бионаличност), би могло да провокира сериозни здравословни проблеми. Здравословното хранене не се състои в строг контрол над калориите и глад, а в осигуряване на най-пълноценната диета, включваща всички необходими за здравето ни продукти: зеленчуци, плодове, зърнени храни, месо. 

Изборът на правилната диета е една от най-важните задачи, но и редовното придържане към нея е от не по-малко значение. Трябва да спазвате основните правила за здравословно хранене не само от време на време, а да ги превърнете в навик. И усилията ще се увенчаят с успех край на наднорменото тегло и снижения имунитет, край на проблемите с косата, кожата и всички останали човешки органи и системи.

Принципите на здравословното хранене, без които нито една диета не би се увенчала с успех 

Следват няколко прости правила, от които се ръководи съвременната диетология. Те  ще ви помогнат да извлечете максимална полза от здравословното хранене.

Правило №1 

Напълно изключете "бързите храниот менюто и не злоупотребявате със сладкишите. 

Правило №2 

Консумирайте възможно най-много сезонни храни, защото те съдържат максимално количество хранителни вещества. 

Тези зеленчуци и плодове, които са отглеждани в оранжерии или донесени от чужди страни,  не само са загубили полезните си вещества, но (заради преработката им с химикали и дългосрочното съхранение) могат да се превърнат в акумулатори за нитрати и други вредни химични съединения.

Правило №3 

Сведете до минимум употребата на рафинирани храни (захаррафиниран бял оризбяло пшенично брашно, растително масло), колкото е възможно повече. В тях не се съдържат фибри, които са толкова важни за храносмилателния тракт и храненето на полезните бактерии, живеещи в червата. Затова е много по-добре да замените белия хляб с пълнозърнест, а рафинираната захар с кафява или най-добре с мед. Можете да включите в менюто си и специални натурални продукти, които намаляват глада за сладко и стимулират отслабването. 

Правило №4

Пийте достатъчно количество вода. Кафето, соковете и чаят не могат да заместят водата. На ден трябва да пиете поне 30-35 мл вода за всеки кг тегло. 

Правило № 5  

Не подценявайте протеиновите храни. Те засищат отлично и са богати на аминокиселини и антиоксиданти. Необходими са на тялото за изграждането на мускулна тъкан и за подмяна на остарелите клетки. Богати на протеини са следните храни: калмари, някои бобови растения, яйца, месо, риба, скариди, ядки, гъби, извара. Може да комбинирате със специалните протеинови продукти, предназначени за спортисти и хора, водещи активен начин на живот.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах