Защо алергиите се развиват през лятото - симптоми и лечение

Защо алергиите се развиват през лятото - симптоми и лечение

Защо алергиите ни мъчат много често през лятото, какви са характерните симптоми и какво лечение е необходимо?

Причини за появата на летни алергии

Подобно на алергиите през пролетните месеци, летните такива най-често се развиват поради разпространението във въздуха на цветен прашец. През пролетта той идва от дърветата, а през летните месеци - от различни билки като пелин, метличина и други.

Какво представлява цветният прашец? 

Става въпрос за микроскопични частици, отделяни от дървета и храсти, билки и цветя, които попадат в носната лигавица и това провокира имунен отговор от организма.

Тялото започва да синтезира автоантитела, а в резултат на това, в кръвта се отделя хистамин, който играе ролята на катализатор и предизвиква алергичната реакция. Така се стига до развитие на ринити, конюнктивити и други.  

Също така, поради жегата много пациенти развиват обостряния от различно естество. 

Провокатор на алергии е и замърсената среда. Тя е в състояние да увеличи няколко пъти ефекта на алергените. 

Друга причина за поява на алергии са насекомите - пчели, оси и др. Доста хора страдат от непоносимост към ухапванията им, а за 5% от тях ужилването може да завърши фатално.

Макар и доста рядка, но съществува също и алергия към потта. Симптомите са червени петна (по подмишниците, слабините, гърба, гърдите, дланите) при обилно изпотяване. Потната алергия се развива предимно през лятото, поради високите температури.

Лечението се осъществява чрез прецизна хигиена и постигане на комфортна среда за живот с помощта на климатици, вентилация и други.

Високата влажност в домовете пък допринася за развитието на мухъл. Спорите на плесени живеят във въздуха, провокирайки симптоми на алергия не само през лятото, но и през цялата година.

И последният много често срещан алерген - микроскопични насекоми в домовете ни, които се разпространяват в условията на влага и топлина.

Симптоми на летните алергии

Летните алергии са съпроводени със следните симптоми - често кихане, алергичен ринит, конюнктивит, кожни обриви. Прашецът може да причини и астматичен пристъп със суха, болезнена кашлица, внезапно подуване на горните дихателни пътища, хрипове и респираторен дистрес.

Алергичната реакция, следствие от ухапване от насекомо, е оток на мястото на ухапване, зачервяване на кожата, сърбеж. В тежки случаи алергията към ухапване се придружава от бързото развитие на уртикария, подуване на тъканите, повръщане, пристъпи на астма, хипотония и диария. В такъв случай незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.

Лечение и превенция на летните алергии 

За лечение на различните видове алергии могат да се прилагат спрейовегелове, таблетки и други медикаменти. Консултирайте се с вашия лекар и той ще ви изпише най-подходящото за вас лекарство.

Превенцията на летните алергии е свързана с елиминиране контактите с потенциални дразнители:

  • Избягвайте излизане навън сутрин, когато концентрацията на растителен прашец във въздуха е най-висока;
  • За да поддържате здравословен микроклимат у дома, използвайте пречистватели на въздуха - не отваряйте врати и прозорци по време на сезонни алергии;
  • Обърнете специално внимание на местата, където се натрупва най-много прах - библиотеки, рафтове, други повърхности – почиствайте ги редовно;
  • Сменяйте спалното бельо минимум веднъж седмично, като го перете най-малко при 60 °C;
  • След всяко излизане на улицата вземайте душ.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах