Защита от слънцето


Да се говори за добри навици за излагане на слънце и фотозащита не е модерно, а важна част от темите, които засягат опазването на здравето в дългосрочен план. Качествената фотопротекция днес означава здрава кожа в бъдеще.


С всяко десетилетие честотата на UV-излъчването се увеличава. В Западна и Централна Европа това увеличение е средно между 1. 5 и 2,3%. Това налага по-сериозно да се говори за уврежданията, които ултравиолетовите лъчи предизвикват и тук става въпрос за нещо много по-сериозно от слънчево изгаряне. След безразсъдно излагане на слънце, освен неприятните моментни симптоми, като парене, зачервяване на кожата и повишаване на телесната температура, в продължение на над час се натрупват свободни радикали, а клетъчното увреждането продължава до три часа по-късно. Това означава, че щетите, които предизвиква неразумното излагане на слънце, са много по-сериозни от видимото зачервяване на кожата. 

Специалистите в областта говорят за хронично увреждане на кожата и клетките. Според тях до навършване на 18-годишна възраст се получават 23% от уврежданията поради рисково излагане на слънце. Преди навършване на 40 –годишна възраст получаваме около 50 на 100 от уврежданията. Повече тревога провокира това, че с всяка следваща година се отчитат все повече случаи на рак на кожата, спрямо броя на регистрираните случаи на злокачествени образувания на гърдата, дебелото черво, белия дроб и простатата. Това означава, че да говорим за слънцезащита никога не е излишно. Качествената фотозащита не е поредният моден каприз на обществото, а грижа от първа необходимост.

През настъпващия нов сезон е време да се замислим за начина по който да се предпазим от слънцето. Вече почти не се налага някой да бъде убеждаван, че слънцезащитата е важна не само по време на летните ваканции, но и през всеки сезон.
Според специалистите най-малко значение на влиянието на слънцето отдават хората до 20-25 годишна възраст и по-зрелите мъже. Именно те са най-застрашени от последващи усложнения поради безконтролното излагане на слънчева светлина. Голям процент от по-младите хора у нас и в Европа са склонни поне веднъж годишно да се насладят на слънчевите бани без защита, с цел добиване на бронзов тен. В този смисъл опасност представляват и солариумите, особено тогава, когато има тенденция да се злоупотребява с тях.

От друга страна, немалка част от хората изпитват затруднения да определят своя тип кожа, или т. нар. фототип, на база на който би следвало да се вземе решение какъв вид защитен продукт е подходящо да се приложи. Повечето сериозни дерматологични компании ежегодно разпространяват информация относно видовете защитни фактори и се стремят да разработят продукти, които да отговорят на нуждите на всеки тип кожа. Обикновено тези компании също предлагат съвети какво количество от слънцезащитните продукти би следвало да се нанася, колко често трябва да се подновяват апликациите и т.н.

 
Напомняме ви, че за всички тези въпроси може да разчитате на нашите фармацевти и обучени консултанти. Те ще ви препоръчат и най-подходящите за вашите нужди продукти. Основната препоръка за нанасянето на слънцезащита е то да се прави половин час преди експозицията, не само защото това време е необходимо на кожата да поеме слънцезащитния продукт. Предполага се, че у дома слънцезащитните продукти ще се приложат много по-старателно и то без кожата да е изложена на влиянието на слънцето в същия момент.

Повторна апликация се налага след всяко измиване или къпане в басейна или морето, както и на всеки кръгъл час след първото нанасяне на продукта. Тук е мястото да напомним за нуждата от защита на специфични, чувствителни зони, като устните. Проучванията показват, че близо 50% от населението не използва слънцезащитни продукти за устни и немалка част от този процент хора не подозират за съществуването на такъв тип продукти.

Завършваме с това, че невинаги бронзовият тен се съчетава добре с понятието за грижа за здравето и красотата. Колкото по-защитени сте под слънцето, толкова по-малко рискувате в бъдеще да имате здравословни проблеми. Дори тенът ви да е умерен, това да съхраните здравето си е много по-ценно.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах