Заместители на солта

Заместители на солта за диета с ниско съдържание на натрий

Несъмнено всяка здравословна диета цели  ограничаване на солта. Ако се затруднявате да изключите солта и ви се струва, че храната без нея е безвкусна, вижте нашите съвети за нейни заместители, с които ще се приспособите по-бързо към промяната.

Какво количество сол консумирате на ден?... Въпреки че солта не е нещо категорично негативно, когато я приемаме в неразумни количества, тя може да навреди. Прекомерният прием на сол е свързан с високо кръвното налягане, електролитен дисбаланс, влошено съдово здраве, задържане на течности, храносмилателни проблеми и др. Поради това е наложително да се следи количеството й в дневното меню и да се помисли върху заменянето й със заместители. Това е особено важно, ако ви е препоръчано да спазвате диета с ниско съдържание на натрий.

Предстои да ви дадем идеи за точно такива заместители: те са естествени, имат приятен вкус, могат да се комбинират с различни продукти и не са скъпи. Все пак, независимо от целта на диетичния ви режим, е важно храната, която си приготвяте и с която се храните, да е вкусна и полезна.

Чесън и лук

Тези два продукта присъстват в почти всяка кухня и не са непознати. Освен че придават отличен вкус на варива, супи и основни ястия, те регулират новата на холестерола и са първите заместители на солта, които ви предлагаме днес. И кромидът, и чесънът съдържат етерични масла, благодарение на които всяко ястие придобива специфичен аромат и вкус. По този начин, използвани като овкусяващи средства, те могат да изместят вредната сол – частично или напълно. Ако досега сте избягвали да ги използвате, осмелете се. Лукът и чесънът се свързват с традиционната кухня, но те могат да отговорят и на по-претенциозните вкусове. Даваме ви идея: за да постигнете по-изискан вкус, използвайте карамелизирани кръгчета кромид и чесън – идеално решение за салати и меса.

Билки и подправки

Друг заместител на солта в ниско натриевата диета, са подправките и билките: босилек, карамфил, шарен пипер, кориандър, джоджен, розмарин… Освен че придават великолепен вкус на варива и меса, билките са полезни: те подобряват храносмилането, намаляват газовете и подуването на корема, успокояват, подобряват работата на стомаха и жлъчния мехур, насърчават диурезата и т.н. Друго предимство на билките и подправките е, че те са много икономични. Ако искате да се насладите истински на присъствието им в кухнята си, може да ги отглеждате сами. Така ще можете да експериментирате със вкусовете и съчетанията им. Повечето от тях изискват малко грижи и отглеждането им, дори в саксия, е изключително лесно.

Лимонов сок

Третият заместител на солта, който ви предлагаме, е негово величество Лимонът. Пресният сок от лимон е вкусен, полезен, намира се целогодишно и придава забележителен вкус на ястия и напитки, което го прави верен съюзник на тези, които са си поставили за цел да намалят солта в диетата си. Лимоновият сок помага за понижаване на кръвното налягане и контролиране на теглото, съдържа ценния витамин С и осигурява антиоксидантна защита. Ако пък се отегчите от вкуса на лимона, може да го замените с портокал, мандарини или грейпфрут. Пресният сок от тях е също подходящ за направата на десерти, сосове за основни ястия, салатни дресинги и др.

Ябълков оцет

Алтернатива на лимоновия и другите цитрусови сокове е ябълковият или плодов оцет. Ябълковият оцет е един от най-добрите заместители на солта в ниско натриевата диета. Използвайте го, за да подготвите мариновани меса, салатни дресинги, сосове и др. Може да приготвите и свой домашен оцет от плодове. Опитайте всякакви варианти и открийте своя любим вкус - този, който ви допада най-много и подчертава перфектно вкуса на вашите предпочитани ястия.

Пикантни масла

Това е нашето последно предложение за заместители на солта. Пикантните масла са вкусни, питателни и придават забележителен вкус на ястията. Препоръчваме ви да ги приготвяте сами у дома. По този начин можете да сте сигурни, че консумирате наистина полезни продукти. За целта е нужно да изберете някои от любимите си подправки, да ги наситните, да ги смесите с качествено маслиново масло и да ги съхраните в стъклен съд. Подходящи подправки са босилек, розмарин, джоджен, магданоз, копър, мента и др. Опитайте!

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах