За какво помага липоевата киселина и защо жените се нуждаят от нея?

Липоевата киселина е особено важна за нормалното функциониране на човешките органи и системи. Тя има няколко имена - алфа-липоева киселина, тиоктова киселина и витамин N. Всяко от тези понятия означава едно и също вещество, което има прахообразна кристална консистенция и е лесно разтворимо в алкохол, но по-слабо във вода. Ето защо, за приготвянето на лекарства и биологично активни добавки много често се използва натриевата сол на липоевата киселина.

Тя е полезна и за отслабване, тъй като има свойството да подобрява метаболитните процеси.

Как да си набавим липоева киселина по естествен път?

Липсата на липоева киселина в организма може да бъде компенсирана с ежедневен прием на храни като гъби, зеле, яйца, грах, рукола, спанак, пипер, леща, копър, банани, боб, моркови и други кореноплодни зеленчуци, ориз, босилек, говеждо месо и черен дроб, лук, повечето бобови растения, просо и други.  

Ако естествените източници са недостатъчни, за да компенсират дефицита на липоева киселина, то тя трябва да се приема под формата на хранителни добавки.  

Защо жените се нуждаят толкова много от липоева киселина?

От физическа и химическа гледна точка липоевата киселина е сярноорганично съединение. В чист вид изглежда като светложълт кристален прах с горчив вкус. Според медицинските изследвания, витаминът се намира във всички клетки на човешкото тяло. Основната му задача е да осигури антиоксидантен ефект и да поддържа жизнеността на тялото. Затова, ако дамите държат на своя добър външен вид и искат да запазят младостта по-дълго, трябва да се погрижат да осигурят на тялото си необходимата дневна доза липоева киселина.

Още една заслуга на липоевата киселина е способността да елиминира токсините и натрупаните в организма тежки метали, подобрявайки значително състоянието на черния дроб и предотвратявайки различни патологии.

Помага на болни от диабет

Липоевата киселина има инсулиноподобен ефект и в резултат на което, дори и при липса на инсулин, тялото получава необходимото количество глюкоза. Тя също така насърчава по-прецизното и дълбоко проникване на инсулина в клетките, затова се използва за лечение на захарен диабет.

Играе комплексна  нормализираща роля върху човешките органи и системи

Именно комплексният нормализиращ ефект върху всички органи и системи прави витамин N много добро средство за лечение на неврологични разстройства. Най-податливи на отрицателни външни влияния и увреждания са сърцето, черният дроб и бъбреците. Тиоктовата киселина се натрупва в тези органи.

Дозировка

Както всеки витамин, липоевата киселина също изисква приемане на специфична доза. Необходимо е да се дозира прецизно приемът, в зависимост от телесното тегло, възрастта и здравословното състояние:

  • За възрастни мъже и жени препоръчителната доза е 25-50 мл;
  • За деца под 15-годишна възраст - 12,5-25 мл;
  • За бременни и кърмещи жени - 75 мл.

Следвайте стриктно препоръчителната доза, описана на опаковката на индивидуалната хранителна добавка!

При заболявания на черния дроб, сърцето и бъбреците е необходимо по-голямо количество липоева киселина, защото тогава тя се консумира по-бързо. Дозите се предписват от лекар.  

Как влияе излишъкът или липсата на липоева киселина върху здравето?

Критично ниското ниво води до неврологични нарушения като замаяност, главоболие, атеросклероза, метаболитна ацитоза. Също така, една от честите последици от недостатъчния прием на витамин N е чернодробната дисфункция.  

Колкото до излишъка от липоева киселина в организма, то това е почти невъзможно да се случи. Ако се приеме твърде много от нея, независимо дали с храна, или под формата на хранителни добавки, тя се отделя по естествен път.

Макар и много рядко, все пак обаче не е изключено да се развие хипервитаминоза, която води до гадене, повръщане и снижаване на нивото на кръвната захар.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах