Всяка майка позволява на инстинктите си да я водят

Не един и два са въпросите, които тревожат всяка майка: дали взема най-правилните решения, ще успее ли да се грижи за децата си, без да пренебрегва себе си, достатъчно добър родител ли е?... Оказва се, че инстинктът винаги ще бъде средството, което дава най-мъдрите решения.

Много книги, публикации и експерти дават различни насоки как да се справим с един или друг проблем като родители, как да подходим в различните ситуации, кое е правилно и кое не… Ако прочетем повече такива страници почти се сблъскваме с усещането, че не сме в безопасност, когато у дома има дете. Несигурността дали да постъпим според препоръките на един или друг авторитетен автор ни прави по-слаби и разколебава авторитета ни пред малките членове на семейството. А всъщност нещата са много лесни: правим онова, което инстинктът ни подсказва.



Природата е мъдра

Как ли са отглеждали децата си нашите баби без съветите на Доктор Спок, Доктор Харви Карп и без да познават основите на метода Монтесори?... И въпреки това са се справяли отлично... Отговорът е прост и много логичен – те са се вслушвали в своите инстинкти.
Природата е мъдра и ако й се доверяваме по-често, отколкото на съветите на непознати, няма да е нужно много време, за да се уверим, че тя е най-добрият съветник. 

Състоянието на майката влияе на детското здраве  

Съществуват много проучвания, доказващи това, че емоционалното състояние на майката  повлиява здравето на децата. Направени са опити да се свържат конкретни заболявания у най- малките и определени емоционални неразположения у майката.

Затова, ако вътрешният ви глас подсказва,че е време да се върнете на работа, че имате нужда от ваше пространство или повече време за себе, послушайте го. Погрижете се първо за себе си, за да сте добър родител. Щастливите деца имат щастливи майки.



Майка робиня?

Кой казва, че ангажиментът към новороденото и детето в периода на израстване е вид робство? Модернизирането на протеста на жената към всичко, което я свързва с детето, е повече от объркващо. За отглеждането, посвещаването на детето, възпитанието и кърменето се говори като за ангажимент, който накърнява правото на майката на лична свобода. А не трябва ли да е майчинството просто един период на взаимност и отдаденост?  

В момента има много информация за това как да постъпваме в различни ситуации, но това не означава, че всичко трябва да се приема като абсолютна истина. Желанията и нуждите на всяко дете получават най-добрия отклик в родителския инстинкт.

Безусловната любов на майката

Майчината любов е тази, която не познава насоки или правила. Научим ли се да следваме инстинктите си, ще успяваме да вземем най-правилните решения и то без да се замисляме. Майчинският инстинкт не познава насоки. Той е силата на връзката майка – дете. Всички препоръки са ориентировъчни. Схващането им като задължителни ни ограничава да правим това, което наистина идва от вътре и докато си мислим, че правим най-доброто за децата си, те усещат дистанцираност от наша страна.




Гласът на майката "събужда" мозъка на детето

Тогава, когато изпълняваме родителските си задължения така, както сърцето и инстинктите ни  диктуват, постигаме съвършена хармония във взаимоотношенията с децата си. Вътрешният ни глас е най-прекият път до благополучието на мъниците ни. Когато те се чувстват отгледани с любов, грижа, когато усещат присъствието и подкрепата ни, те растат по-уверени, по-самостоятелни, по-безстрашни и по-зрели спрямо връстниците си. Зад едно пораснало дете с добри постижения винаги стоят родители с толерантен подход, емоционална ангажираност и отклик към нуждите му.

Затова не се колебайте и оставете инстинктите да ви водят. Не лишавайте детето си нито от присъствието си, нито от вашите прегръдки или загриженост, ако вътрешният ви глас го подсказва.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах