Всичко за ухапванията от комари

 

Къде можем да се скрием от комарите

Любопитен факт е, че навсякъде по света има комари, които се различават в зависимост от района и климата. Ако климатът е топъл и влажен, те са активни през цялата година. В страни с умерен климат, през зимата изпадат в хибернация. Ако искате да се скриете от досадните насекоми, единствен вариант е Антарктида, тъй като климатичните условия там не позволяват жизненото им развитие.

Колко дълго живеят комарите

Комарите имат много кратък жизнен цикъл. Той е от порядъка на 4-6 седмици, за които насекомите преминават през четири различни фази на развитие. Само в последната от тях, те представляват заплаха за човека, тъй като паразитират върху човешката кожа.

Защо комарите хапят

Комарите, които хапят, са женските. Мъжките, от своя страна, се хранят с цветен прашец и плодов нектар. Комарите са временни паразити. Женските смучат кръв, за да изхранват яйцата си.

Защо комарите предпочитат едни хора пред други

Комарите се ориентират за присъствието на жертвата си по въглеродния диоксид и различни летливи органични вещества, излъчвани чрез потта. Излъчването на млечна киселина силно привлича комарите. Сред лицата, които произвеждат по-високи нива на млечна киселина, са жените по време на бременността, както и по-високите хора. Спортистите също са предпочитана плячка за комарите, особено след тренировка.

Как да определим ухапване от комар

Присъствието на комарите не може да остане незабелязано. Освен специфичния звук, който издават, за наличието им може да се съди и по ухапванията. Симптомите са подуване, сърбеж, зачервяване, болка. Те преминават за около 24-48 часа и не представляват заплаха за здравето.

Кога ухапването от комар може да бъде опасно

Комарите са преносители на заболявания, без да заболяват от тях. Става дума за малария, денга и различни видове треска. В тези случаи ухапването може да причини висока температура, загуба на съзнание, главоболие, затруднено дишане, стягане в областта на гърдите, шок.

Как можем да облекчим болката и отока при ухапване от комар

Има много алтернативи за намаляване на последиците от ухапванията от комари. Ще споменем някои естествени средства, които могат да бъдат от помощ.

Прилагане на лед

Ледът успокоява и помага за намаляване на отока. Почти винаги е възможно да се открие лед в случай на ухапване. Компресите с лед бързо успокояват болката и са подходящо средство за намаляване на възпалението и при деца. Единствено и важно условие е да не се прилага директно върху кожата. Можете да завиете няколко бучки в памучен плат и по този начин да поставите върху засегнатото място.

Измийте с топла вода и сапун

След ухапване от комар е препоръчително засегнатото място да бъде измито с хладка вода и сапун. Това в известна степен спомага за неутрализиране на специфичните токсини, които комара отделя по време на ухапването.

Алкохолни компреси

Прилагането на компрес със спирт може да намали паренето и сърбежа след ухапвания от комари. Наложете върху засегнатата област за няколко минути. Подходящ избор е ментоловият спирт.

Използване на успокояващи средства

Освен репеленти, в аптеките се предлагат и средства с успокояващо възпалението действие, предназначени за след ухапване. Те се прилагат директно върху кожата и имат незабавен ефект. При по-сериозни оплаквания вашият фармацевт може да ви предложи други алтернативи с успокояващо и антиалергично действие.

Единственият начин за предотвратяване на ухапвания и болести, пренасяни от комари, е използването на репеленти и ваксини, в случай на посещение в силно застрашени райони. (Африка, страни от южна Америка и др.) В летния сезон, когато размножаването на комарите е интензивно, ви препоръчваме да избягвате разходки в гористи и тревни площи и в близост до водоеми. Носете дрехи с дълги крачоли и ръкави. Използвайте защитни средства. Когато става дума за деца, това е още по-наложително, тъй дискомфорта от симптомите при тях е по-изразен. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах