Всичко, което знаем за алергията към цветния прашец – вярно или погрешно?...

Алергията към цветен прашец е една от най-често срещаните сред населението и  е най-характерна по време на пролетно-летния сезон. Симптомите са зачервяване и сърбеж в очите, секрети и запушване на носа, кихане, кашлица, респираторни проблеми.

Препоръките при повечето типове алергия са свързани с ограничаване на контакта с конкретния причинител. За съжаление, при този тип чувствителност това е трудноизпълнимо, тъй като поленовите зърна са навсякъде във въздуха, вдишваме ги, полепват по дрехите ни, нахлуват в дома, докато проветряваме помещенията.

Предстои да потърсим истината за често срещани твърдения, свързани с поленовата алергия.  

 


Поленовата алергия означава чувствителност към всички видове полени

Погрешно: Посредством тест може да се установи към кои растителни видове сте чувствителни. Знаейки това, може да бъде съобразен периода, в който да се ограничат разходките на открито и да започне превантивната терапия.

Разходките на открито може да влошат състоянието при поленова алергия

Вярно: По време на пиковия период на разпространение на цветния прашец, към който сте алергични, избягвайте дейности на открито, особено във ветровити дни. Не стойте в близост до окосена трева, зелени площи и паркове, тъй като е възможно симптомите ви да се влошат.


Затворените прозорци държат полените далеч

Вярно: У дома, в колата или по време на пътуване, опитайте да държите прозорците затворени, колкото по-дълго е възможно. Ако  искате да проветрите дома си, трябва да го направите в ранния следобед, когато концентрацията на полени е най-ниска.

Полените обичат определени тъкани и материи

Вярно: Обръщайте специално внимание на места, които биха могли да задържат прашец – връхните дрехи и чантите, пердетата и килимите у дома.

 

Измиването на косата вечер преди лягане се препоръчва след разходка навън

Вярно: По време на разходка на открито полените могат да полепнат по косата. Измиването й преди лягане е добра идея, тъй като в противен случай цветен прашец лесно би попаднал на възглавницата ви и в близост до устата и носа.

 

Почивката на море облекчава симптомите при поленова алергия

Вярно: Това важи само ако е установена чувствителност към полените на бреза. Този дървесен вид е често срещан в гористите местности, но рядко край морето. През месеците април и май, отчетени като пикови за разпространение на полените на брезата, ваканцията край морето може да отложи симптомите на алергия или да ги направи по-поносими.

Имунотерапията е единственото лечение при поленова алергия и гарантира повече от 70% ефикасност
 Вярно.
Десенсибилизацията, или специфичната имунотерапия, е единственото лечение при алергия. Тя включва въвеждане на нарастващи дози от алергена в тялото с цел смекчаване интензитета на имунната реакция.


Десенсибилизацията  се извършва подкожно.

Погрешно: през последните години имунотерапията при поленови алергии се прилага сублингвално и включва ежедневно депозиране на малки количества екстракт от установения алерген под езика.

Алергенната имунотерапия трае 1 година

Погрешно: курсът на имунотерапия трае между 3 и 5 години. Поради това се смята, че е продължителен и ангажиращ, но ползите се отчитат още в рамките на първата година.

Всяка година интензитетът на разпространение на прашец е непредсказуем
Погрешно:
световната мрежа за аеробиологично наблюдение публикува съдържанието на биологични частици във въздуха, които могат да причинят  алергичен риск.


Хората с чувствителност към прашеца на елша са също алергични към този на ябълката
 Вярно:
това се нарича кръстосана алергия. Хората с чувствителност към полените на бреза често са алергични към целина, ябълка, череша. Специалист алерголог може да  помогне за установяването на различните алергии, които е възможно да бъдат проявени.

 

Антихистамините са лекарства, които лекуват алергията към цветен прашец
 Погрешно:
антихистамините атакуват само симптомите на алергия, но не я лекуват. Колкото по-рано бъде потърсена консултация с лекар и бъде направен план за превенция и лечение, толкова по-значителни ще са резултатите. Препоръчително е при установена алергия да започне курс на имунотерапия преди появата на първоначалните симптоми.

 

Разпространение на полените на отделните растителни видове:


    края на март и началото на април: топола, върба
    април: бреза, габър, дъб
    май: семейство Борови, киселец, тревисти видове
    юни: коприва, кестен
    юли-август: див пелин

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах