Всички ползи на кърито за здравето

Съставът на кърито осигурява множество ползи за здравето, на които можем да се радваме, докато използваме екзотичната подправка в кухнята си.

 

Първоначално кърито съществува като паста. С течение на времето англичаните смесват листата на къри с други подправки, за да подобрят качествените и вкусовите му предимства. Така започва процесът на комерсиализация на този продукт. Той търпи адаптация към гастрономическата култура на всяка страна.

 

Какво е къри

 

Къри е подправка, съставена от няколко компонента - жълти и ароматни. Използва се изключително широко в кулинарията и е любим продукт със своето леко пикантно присъствие.

 

Съществуват хиляди рецепти за къри, в зависимост от подправките, които се комбинират, и страната, в която се прави това. Повечето рецепти включват келианто, куркума, кимион, кардамон и др.

 

Какви са предимствата на къри

 

Предимствата на къри се таят в комбинацията от различните подправки, които влизат в състава му и ефектите, които имат върху организма. Предстои да разгледаме някои от тези ефекти.

 

Предотвратяване на болестта на Алцхаймер

 

Според проучвания на Института по неврология и медицина в Юлих (Германия) куркумата, включена в подправката къри, може да спомогне за възстановяването и подобряването на мозъчните функции. Тя предотвратява разпространението на амилоидни плаки, които причиняват болестта на Алцхаймер.

 

Подобрява храносмилането

 

Къри има благотворен ефект при храносмилателни проблеми, като лош дъх и колики. Подправката успокоява раздразнените черва и предотвратява риска от хранителното отравяне.

 

Облекчава болката и възпалението

 

Една от съставките, вложени в кърито, е куркума. Тя съдържа веществото куркумин, известно с противовъзпалителното си действие. Куркуминът има благоприятен ефект при ставни и ревматоидни болки. Действието му е сравнявано с това на ибупрофен.

 

Антиоксидантна активност

 

Къри съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и противодействат на процесите на стареене.

 

Къри може да се приложи върху кожата като част от състава на маски за изглаждане и регенериране на кожата. Подходящо е при неравномерна пигментация.

 

Укрепва имунната система

 

Редовната консумация на къри спомага в борбата с патогенни микроорганизми и укрепва имунната система. Къри може да предотврати настинката и нейните симптоми. Подправката има доказан благотворен ефект при инфекции на дихателните пътища.

 

Благоприятства здравето на костите

 

Съществуват проучвания, които показват, че включването на куркумин в диетата може да намали риска от костни фрактури при хора с остеопороза. Приемът на това вещество увеличава здравината на костите и благоприятства костната регенерация.

 

Понижава кръвното налягане

 

Кардамомът – друг компонент от подправката къри, спомага за понижаване нивата на кръвното налягане. Кардамомът и босилекът (също често включван в състава на къри) имат вазодилатиращи свойства. Те влизат във взаимодействие със специфични протеини, които намаляват напрежението в кръвоносните съдове, а това води до намаляване на кръвното налягане.

 

Спомага за редуцирането на излишните килограми

 

Подправката също може да е полезен съюзник в борбата за отслабване. Съдържащите се в нея куркума и черен пипер ускоряват метаболизма и позволяват на организма да изгаря повече мазнини.

 

Според изследвания на университета Нотингам Трент, хората могат да се пристрастят към къри, тъй като то стимулира сетивата и увеличава производството на ендорфини. Този ефект е сравним с удовлетворението, което настъпва при игра, танци, пазаруване или използване на интернет.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах