Съставът на кърито осигурява множество ползи за здравето, на които можем да се радваме, докато използваме екзотичната подправка в кухнята си.
Първоначално кърито съществува като паста. С течение на времето англичаните смесват листата на къри с други подправки, за да подобрят качествените и вкусовите му предимства. Така започва процесът на комерсиализация на този продукт. Той търпи адаптация към гастрономическата култура на всяка страна.
Какво е къри
Къри е подправка, съставена от няколко компонента - жълти и ароматни. Използва се изключително широко в кулинарията и е любим продукт със своето леко пикантно присъствие.
Съществуват хиляди рецепти за къри, в зависимост от подправките, които се комбинират, и страната, в която се прави това. Повечето рецепти включват келианто, куркума, кимион, кардамон и др.
Какви са предимствата на къри
Предимствата на къри се таят в комбинацията от различните подправки, които влизат в състава му и ефектите, които имат върху организма. Предстои да разгледаме някои от тези ефекти.
Предотвратяване на болестта на Алцхаймер
Според проучвания на Института по неврология и медицина в Юлих (Германия) куркумата, включена в подправката къри, може да спомогне за възстановяването и подобряването на мозъчните функции. Тя предотвратява разпространението на амилоидни плаки, които причиняват болестта на Алцхаймер.
Подобрява храносмилането
Къри има благотворен ефект при храносмилателни проблеми, като лош дъх и колики. Подправката успокоява раздразнените черва и предотвратява риска от хранителното отравяне.
Облекчава болката и възпалението
Една от съставките, вложени в кърито, е куркума. Тя съдържа веществото куркумин, известно с противовъзпалителното си действие. Куркуминът има благоприятен ефект при ставни и ревматоидни болки. Действието му е сравнявано с това на ибупрофен.
Антиоксидантна активност
Къри съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и противодействат на процесите на стареене.
Къри може да се приложи върху кожата като част от състава на маски за изглаждане и регенериране на кожата. Подходящо е при неравномерна пигментация.
Укрепва имунната система
Редовната консумация на къри спомага в борбата с патогенни микроорганизми и укрепва имунната система. Къри може да предотврати настинката и нейните симптоми. Подправката има доказан благотворен ефект при инфекции на дихателните пътища.
Благоприятства здравето на костите
Съществуват проучвания, които показват, че включването на куркумин в диетата може да намали риска от костни фрактури при хора с остеопороза. Приемът на това вещество увеличава здравината на костите и благоприятства костната регенерация.
Понижава кръвното налягане
Кардамомът – друг компонент от подправката къри, спомага за понижаване нивата на кръвното налягане. Кардамомът и босилекът (също често включван в състава на къри) имат вазодилатиращи свойства. Те влизат във взаимодействие със специфични протеини, които намаляват напрежението в кръвоносните съдове, а това води до намаляване на кръвното налягане.
Спомага за редуцирането на излишните килограми
Подправката също може да е полезен съюзник в борбата за отслабване. Съдържащите се в нея куркума и черен пипер ускоряват метаболизма и позволяват на организма да изгаря повече мазнини.
Според изследвания на университета Нотингам Трент, хората могат да се пристрастят към къри, тъй като то стимулира сетивата и увеличава производството на ендорфини. Този ефект е сравним с удовлетворението, което настъпва при игра, танци, пазаруване или използване на интернет.