Вредните мисли, които ви пречат да вървите напред

Лошите мисли са вреден навик, който пречи  на пълноценния живот и радостта от него.

 

Негативните мисли са изключително вредни и контрапродуктивни. Те нарушават вътрешния мир и носят разочарование и болка.

 

Вижте кои са мислите, които трябва да прогоните веднъж завинаги от съзнанието си, за да се радвате на пъстротата на живота и да видите света по по-позитивен начин.

 

Крайно подценяване

 

"Това може да се случи само на мен", "всеки би го направил по-добре", "няма такъв провал". Всички изброени мисли са крайно негативни. Те са свързани с ниска самооценка и пораждат силно безпокойство и вина у засегнатите. Хората, които са склонни да мислят така, виждат всичко в черно и бяло. Животът е пъстър: грешим, но и се учим, даваме и получаваме, срещаме трудности, но и се радваме на успех и щастливи случайности…и щастието е във всичко това.

 

Болезнена негативност

 

"Справих се добре, но е истинска случайност”, "приключих добре проекта, но друг би постигнал по-впечатляващ резултат"… Подобни фрази може да чуете от хора, които се фокусират върху негативното, дори тогава, когато пред себе си имат нещо положително. Ако пресъздават случка или обстоятелство, те винаги използват отрицание и отрицателни частици. Понякога погледа от друг ъгъл прави нещата да изглеждат коренно различно.

 

Прекалена ангажираност с оценката на другите

 

„Мислят, че съм твърде неквалифициран”, „със сигурност ме намират за скучен”, „ясно е, че не ме харесват”… Тези мисли се основават на склонността на тези, които страдат от тях, да смятат, че могат да четат мислите на другите. В действителност, те са плод на ниската самооценка и неувереност. Много често хората, които имат подобен род мисли, са ценени, харесвани и любими, но не могат да го видят, защото им е трудно да повярват в качествата си.

 

Склонност към драматизиране

 

"не ми се обадиха, защото не заслужавам", "докладът не се получи, не правя нищо правилно"… ще чуете подобни разсъждения от лица, които винаги се възприемат като жертви. Те са склонни да драматизират всяка ситуация и всичко виждат сиво. Дори да опитате да  ги убеждавате, те няма да повярват в нещо добро. Често пъти вярата в себе си е всичко, което се иска, за да се достигне успеха и истинското щастие.

 

Мога повече

 

Когато човек изисква повече от себе си, без да оценява реално възможностите си, обикновено се стига до неприятни последици. Въпреки че поставянето на по-високи цели е нещо положително, надценяването не е здравословна практика. Човек трябва да цени себе си и да знае докъде се простират възможностите му. Отговорът „не” или „не мога”не означава „не съм способен”.

 

Самообвинението

 

Самообвиняващите мисли са често срещани при всички, които не вярват в себе си. В собствените си очи тези хора са отговорни за всички лоши неща, които се случват. Ще ги чуете да казват "сигурен бях, че ще стане така”, "всички нещастия са запазени за мен"… Животът е низ от обстоятелства. Начинът, по който ги интерпретираме, е определящ за благополучието ни. Винаги трябва да търсим положителното в живота и да се стремим към него.

 

Изчистете ума си от вредни мисли и живейте така, както сърцето ви диктува – без страхове, угризения и предразсъдъци. Дори най-успешните хора в света претърпяват провали, сблъскват се с негативна критика и неодобрение. Не приемайте всяко негативно обстоятелство като заговор срещу вас. След всяко зло следва добро, след всяко падане следва извисяване, след тъмната нощ изгрява светлото утро…

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах