Кафе
Кафето се съчетава идеално с любовта. Приличат си по темперамента, вдъхновението, което носят, опиянението и безнадеждното сладостно пристрастяване, което предизвикват.
Въпреки че кафето произхожда от Етиопия и Арабския полуостров, то е една от най-любимите напитки на западния свят и неговата консумация е широко разпространена в Европа и Америка.
Няма съмнение, че консумацията на кафе има както положителни, така и отрицателни аспекти, но изследванията категорично показват, че ползите надвишават вредите. Кафето е не само мощен стимулант. То има превантивен ефект срещу появата на сърдечносъдови заболявания, диабет, болест на Паркинсон, Алцхаймер и някои видове рак.
Кофеиновата напитка действа на централната нервна система като блокира невротрансмитера аденозин, което предизвиква увеличаване на секрецията на допамин и норадреналин, ускоряване на мозъчната дейност, прилив на сила, чувство за щастие и еуфория.
Кофеинът в кафето подобрява мозъчната функция, паметта, настроението, бдителността, нивата на енергия, времето за реакция и цялостната когнитивна функция. За сметка на тези предимства, той може да доведе до нарушения на съня, когато се приема в неразумни количества. Ето защо повечето експерти не препоръчват прием на повече от две чаши кафе на ден.
Малко известен факт е, че кафето се нарежда сред най-значителните антиоксиданти. Освен кофеин, в него се съдържат ценни вещества, като рибофлавин (витамин В2), пантотенова киселина (витамин В5), манган, калий, магнезий и ниацин.
Вижте нашите неустоими, сладки изкушения с кафе
Шоколадови сърца с кафе
Необходими продукти:
6 яйца,
6 с. л. кафява захар, 50гр. разтопено масло
7 пълни с. л. бяло брашно, ванилия
1 ч. л. бакпулвер
75 грама разтопен на водна баня шоколад
25 гр. ликьор „Амарето”, италианско ароматно еспресо
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата и захарта, добавете разтопеното масло, пресятото брашно с бакпулвера, шоколада, еспресото, ликьора, ванилията. Изсипете сместа в предварително намазани с масло формички за печене - сърца. Може да шприцовате различни формички и послания върху сърцата. Поднесете ги с чаша ароматно еспресо.
Домашни бонбони с кафе и тъмен шоколад
Необходими продукти:
1 пакет обикновени бисквити
50 гр. масло
150 гр. разтопен тъмен шоколад
настъргани портокалови корички или аромат, кокосови стърготини, двойно еспресо.
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите и ги поставете в блендер. Разбийте до получаване на трохи. Прибавете маслото, шоколада, еспресото и портокаловите корички. От сместа оформете бонбони и оваляйте в кокосовите стърготини. Оставете бонбоните да престоят няколко часа на студено. Подредете няколко бонбона в кутия, завържете с цветна панделка и поднесете на любимия си човек.
Целувки с кафе и лешници
Необходими продукти:
4 белтъка,
250 гр. пудра захар,
1 ванилия, ароматна есенция кафе,
50 гр. фино смлени лешници
Начин на приготвяне:
В сух съд се разбийте белтъците (необходимо е да са студени) със захарта до получаване на гъст сняг. Добавете две-три капки от кафената есенция, ванилията и лешниците. Върху хартия за печене шприцовайте целувки и печете на предварително загрята фурна до порозовяване. След изпичането е необходимо целувките да останат във фурната за около час на по-ниска температура, за да се изсушат.
Поднесете с еспресо, ликьор или бяло вино.