Вкусно и полезно: Ванилия

Вкусно и полезно: Ванилия

хееее

 


Фина и екзотична, родственичка на дивно крaсивите Орхидеи, Ванилията е царицата  на подправките. Неповторимият й плътен сладникав вкус и аромат, пленяват сетивата и отвежда мислите далеч...


Според легендата, Ванилията се ражда на мястото, където били обезглавени принцеса и нейният любим. Вярна и отдадена на любовта си, принцесата се превръща във ванилова лиана, която обгръща в прегръдка избраника си.


Днес Ванилията се отглежда в повечето тропически райони на света, от Индонезия до Мадагаскар: Карибите, Гвиана, Бразилия, Коморски острови, Таити и Мексико. Тя принадлежи на род Орхидеи и представлява дълга лиана с красиви цветове. Познати са няколко различни видове, но най-ценена е черната Бурбонска ванилия.


 Екзотичният й аромат се долавя в парфюмните композиции на известни дизайнерски къщи, като Картие и Герлейн. Тя присъства в парфюми на Шанел, Диор, Жан Пол Готие и други.


И ако приложението й  козметиката, парфюмерията и готварското изкуство е сравнително добре познато, нейните терапевтични свойства остават не така известни.


Ванилията има изключително много ползи за здравето. Едно от проучванията през последните години показва, че сладкият аромат на ванилия успокоява недоносени бебета в инкубатори, като подобрява дишането им (проучване CNRS, CHU Hautepierre, Страсбург, 2004 г.).


Етеричното масло от Ванилия присъства в много аюрведични средства. То има успокояващ и релаксиращ ефект, действа като антидепресант. Няколко капки от маслото, добавени във ваната, ще ви донесат спокойствие и хармония. 


Ванилията е естествен антисептик, тя успокоява кожни раздразнения и ухапвания. Действа антиревматично, облекчава мускулната треска.  Тя улеснява храносмилането, регулира  апетита и замества захарта, тъй като притежава естествено сладък вкус.


Подобно на шоколада, тя също може да бъде средство за защита от стреса, подобряване на паметта и концентрацията. Екзотичните й нотки повишават либидото и действат като афродизиак.
Ще ви издадем и една наскоро разкрита тайна: изключително богата на феноли, Ванилията е отличен съюзник в борбата срещу стареенето на клетките. Не случайно  ацтеките и маите вярвали в божествения й произход, добавяли я в напитките си и я наричали еликсир на младостта.

Предлагаме ви три неустоими рецепти с Ванилия:

Подмладяваща какаова напитка с Ванилия

хсхсс


Необходими продукти:
6 какаови зърна, 1 ванилова шушулка, карамфил
Какаовите зърна се счукват в хаванче с карамфила (1-2). Изсипват се в съд, където се добавя 300 мл вода и сместа се вари около 3-4 мин. Ваниловата шушулка се остъргва и семенцата й се  добавят накрая. Сервирайте напитката гореща.


Отпускащ  сладоледен йогурт с Ванилия

ъо
Необходими продукти за две порции:
1 кофичка високомаслено кисело или цедено кисело мляко, 1 ванилова шушулка, 3 с.л кафява захар, 200 гр нарязан на дребно ананас или плод по избор, 8-10 счукани бадеми.
Млякото се смесва в съд с предварително счуканите ядки, плодове и ванилия.
В отделен съд се приготвя карамелена плочка от кафявата захар. Веднага след като се охлади се начупва на малки парченца, които се добавят към сместа с млякото. Разбърква се добре и се изсипва във формички за сладолед. Поставете във фризера за около час преди да сервирате.


Бонбони Романс с Ванилия в два вкуса

хсхссс
Необходими продукти:
200 гр натрошен натурален шоколад (или бял), 1 пакетче чаени бисквити, 100гр масло, 1 ванилова шушулка, 2 с.л ром,  белени бадемови ядки, кокосови стърготини, дребни горски плодове (или сушени фурми).
Черният шоколад и бисквитите се блендират до много фини  трохи. Добавят се 2-3 супени лъжици дребни плодове  (малини, боровинки, арония). Прибавят се ванилията и 2-3 с.л ром. Сместа се омесва с маслото, след което се оставя за около час да отлежи в хладилник. Оформят се малки топки. Овалват се в кокосови стърготини или счукани белени бадеми. Получените бонбони престояват отново в хладилник за около 20 минути преди сервиране.
Същата рецепта може да се приготви с бял шоколад. Вместо горски плодове се прибавят нарязани на дребно сушени фурми.
 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах