Вкусно и полезно - Соя

Соята принадлежи към семейство Бобови и произхожда от Далечния изток. Днес тя е добре познат и използван продукт навсякъде по света, поради своята висока хранителна стойност.

Соята е един от най-добрите източници на протеин и дори съдържа до два пъти по-големи количества от него, в сравнение с продукти от животински произход. В съдържанието й се открива значително количество есенциални мастни киселини и антиоксиданти, които имат безспорни ползи за здравето. Соята е източник на фибри, минерали и други елементи, които подобряват не само физическото, но и психическо благополучие.
Най-интересното е, че можете да я включите в много различни варианти в менюто си,  тъй като от нея се приготвят мляко, тофу и други вкусни продукти.


Рецепти със соя

Домашно соево мляко с ананас

Необходими продукти: 50-60гр. сурова соя, 200 мл вода или соево мляко, 150 грама ананас, ванилови пръчици, ледени кубчета, листенца прясна мента за украса

В дървен съд се счуква соята с малко количество вода до образуването на гъста каша. Поставя се в блендер заедно с нарязаните парченца ананас, няколко кубчета лед и малко ванилия. Напитката се сервира веднага, украсена с листенца мента.

Брънч със соево мляко и сладолед

Необходими продукти: 100 мл. соево мляко, 100 гр. ванилов сладолед, 20гр. орехов или сусамов тахан, 30гр натрошен черен шоколад, дребни плодове по избор (малини, къпини, ягоди…)

Всички продукти се смесват и разбъркват в шейкър. Напитката се сервира със сламка във коктейлна чаша. Отгоре се поставят няколко цели плодчета за украса.

Салата Експлозия

Необходими продукти: салата Айсберг, чери домати, лилава маруля, 100 гр. предварително сварен лимец, 150 гр. тофу, печена соя, пресен босилек, сусам, 2 портокала, балсамов оцет, зехтин и горчица за дресинга.

Салатата Айсберг се накъсва заедно с лилавата маруля на парченца и се обърква с нарязаните чери домати. Свареният лимец, объркан с нарязаните парченца от един портокал се подреждат отгоре. Тофуто се нарязва на пръчици и се овалва със сусам преди да се подреди в чинията. Приготвя се дресинг от 1 ч. л. балсамов оцет, 1 с.л. зехтин, малко горчица, сол, сока от един портокал. Салатата се залива с дресинга и се сервира поръсена с печената соя и листенца пресен босилек.

 

 

За финал обобщаваме шест причини, поради които си заслужава да включите по-често соя и соеви продукти в менюто си. Открийте ги!

Помага за контролиране на холестерола - редовната консумация на соя и производни на това бобово растение може значително да намали нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта. Благодарение на съдържанието на омега 3 мастни киселини, лецитин и витамин Е, соята спомага за "почистване" на артериите.

Облекчава симптомите на менопауза –
Соевите продукти съдържат фитоестрогени, които облекчават симптомите на пременопауза и менопауза при жените. 50 грама соя или чаша соево мляко подобряват оплаквания, като нощно изпотяване, горещи вълни и други неудобства, произтичащи от хормонални промени.

Подобрява когнитивната функция - соята съдържа алфа-линоленова киселина - полиненаситена мазнина, която е от съществено значение за оптимално развитие на клетъчните мембрани. Алфа-линоленовата киселина стимулира активността на невроните и нервната система и по този начин подобрява паметта и концентрацията.  

Осигурява превенция срещу стареене – благодарение на съдържанието на фосфолипиди, полиненаситени мастни киселини и витамин Е, соевите продукти подобряват клетъчната активност и неутрализират негативните ефекти на свободните радикали. Поради тази причина може да се каже, че соевите продукти осигуряват защита срещу преждевременно стареене. 

Замества успешно кравето мляко – соевото мляко е един от най-добрите заместители на кравето мляко. Не съдържа лактоза, като едновременно с това осигурява есенциални аминокиселини и е пълноценен източник на калций.

Осигурява превенция при хипертония – аминокиселините, които съдържа соята, съчетани с омега 3 –мастните киселини, предотвратяват артериалната ригидност, с което се подобрява притока на кръв към съдовете и се намалява риска от коронарна болест на сърцето.

Въпреки че соята е много пълноценна храна, ако имате проблеми с щитовидната жлеза, трябва да я избягвате, тъй като тя може да попречи на правилното усвояване на йод.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах