Кои са безспорните предимства и недостатъци на месото

Червеното месо несъмнено е един от основните хранителни продукти, които слагаме в количката си за пазаруване. Но дали е наистина полезно за нашето здраве?

Поставянето на въпроса за предимствата и недостатъците на месните продукти  не е покана да станете вегетарианец или  да спрете да ядете месо, нито пък да го консумирате ежедневно, отхвърляйки пилето или рибата. Предстои да притеглим  някои „за” и „против” това месото да присъства в ежедневното хранително меню.

Включването на месо два или три пъти седмично в хранителното меню осигурява витамини В2 и В12, протеини, калций и калий.
Червеното месо е източник на желязо, познато като антианемичен фактор. Желязото участва в синтеза на хемоглобин, протеин от червените кръвни клетки, който носи кислорода в кръвта.То също така помага за доброто функциониране на всички системи и органи в човешкото тяло и работата на мозъка.

Приемът на месо осигурява на организма минерали, като магнезий, калций, натрий, цинк, селен, мед, манган и фосфор: елементи, от които тялото ни се нуждае, за да бъде здраво и силно.

От друга страна, според експертите в храненето, прекомерната консумация на червено месо води до натрупване на мазнини и затлъстяване. Както се казва, всичко в излишък е лошо. В този смисъл е важно да се стремим към балансирано и разнообразно хранене, да си набавяме хранителните вещества от различни хранителни групи, а не само от месото.

През последните години са проведени редица проучвания, според които прекомерната консумация на месо води до рак на дебелото черво, синдром на раздразненото дебело черво, диабет, автоимунни заболявания, висок холестерол, метаболитен синдром, болест на Паркинсон.

Може да се каже, че всяко нещо е полезно тогава, когато с него не се злоупотребява. Месото е важен фактор, особено в менюто на подрастващите. Лишаването от него може да причини анемия , проблеми с концентрацията, забавяне в растежа. Поради тази причина, вегетарианството в детска възраст трябва да е добре обмислено и консултирано със специалист, така че да се избегне анемия и други усложнения.

Месото все още е незаменим източник на ценни протеини и минерали, но злоупотребяването с червени и мазни меса може да създаде рискове за здравето.

Ако сте любители на месните продукти, за предпочитане е да избирате леки, бели меса и риба. Те нямат мазнини, осигуряват нужното количество протеини и ценни минерали.

Ако в менюто ви рядко присъстват месни продукти, то не пропускайте да се консултирате със специалист диетолог за това как с други хранителни източници можете да си набавите желязо и протеини, така че храненето, което сте избрали за себе си, да е пълноценно и да не носи никакъв риск за здравето ви. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах