Как газираните напитки влияят на зъбите

Как газираните напитки влияят на зъбите


Съставките на газираните напитки причиняват ерозия и увреждат зъбите, затова важно условие след консумацията им, е зъбите да се почистят, но без да се четкат.  


Ако сте сред любителите на газираните напитки, необходимо е да знаете, че те сериозно могат  да навредят на денталното здраве. Това се дължи на факта, че всяка газирана напитка съдържа въглероден диоксид, който в комбинация с добавените захари, уврежда емайла и причинява кариеси.

Специално внимание би трябвало да се обърне на децата, склонни често да посягат към газирани, подсладени напитки, тъй като детските зъби са особено податливи на всякакъв вид агресори.

Освен въглероден диоксид и добавени подсладители, безалкохолните напитки съдържат киселини - лимонена, ябълчна, винена или фосфорна. Киселинността на безалкохолните напитки разрушава естествената бактериална бариера на зъбите и така захарта директно ги атакува. Киселината и захарта в комбинация са истинско унищожително оръжие за зъбния емайл и причинител на зъбни кариеси.


Погрешна практика е след прием на газирани напитки зъбите да се измиват с четка. Това допълнително уврежда емайла, който както споменахме, е вече уязвен от високата киселинност.
Подходящо е зъбите да бъдат почистени само с паста или да се вземе дъвка без захар и с неутрално рН.


Същата почистваща практика се препоръчва и след прием на плодове, тъй като те също съдържат комбинацията от киселини и захари.

Чаша ароматно кафе, в компанията на газирана вода, е любима комбинация на много хора. Докато се наслаждават на вкусовите усещания от нея обаче, малко от тях си дават сметка какво причиняват на зъбите си.
В този случай, вредата се дължи не толкова на самата газирана вода, а на това, че в комбинация с кафето, тя благоприятства пигментирането на емайла и пожълтяването на зъбите. Макар да е само естетичен дефект, потъмняването на зъбния емайл, все пак е неприятно.


Ако  все пак ви е трудно да се откажете от удоволствието да пиете газирани напитки, предлагаме ви няколко съвета, с които ще намалите вредното им въздействие:

След консумацията им изплакнете устата си с вода.
Използвайте пасти за зъби и води за уста, съдържащи флуорид. Той ще предотврати риска от развитие на кариес и ще укрепи емайла на зъбите.


Използването на сламка, когато пиете безалкохолни напитки, може да бъде перфектният избор, за да се предотврати директния контакт на напитката с емайла на зъбите.


След прием на газирана напитка, вземете дъвка без захар и с неутрално рН.


Не четкайте зъбите си след като сте се насладили на любимата си газирана напитка. Така ще им навредите още повече. Четката за зъби в тази ситуация помага киселината да уязви зъбния емайл и да проникне в него, както и съдържащите се захари.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах