Храненето като средство за подмладяване

Диетата против стареене трябва да следва принципите на здравословното хранене: достатъчно, разнообразно, балансирано.


Стареенето е процес, който засяга цялото тяло и въпреки че често се асоциира със състоянието на кожата, това е само един от неговите аспекти. Факторите, които имат връзка със стареенето са много, но най-важното е да се противодейства на оксидативния стрес и да се следва пълноценен начин на живот, основан на три стълба: хранителни принципи, редовни физически упражнения и управление на стреса.

Проучвания през последните години сочат много хранителни продукти като и източници на здраве и дълголетие за организма. Главна цел в храненето трябва да е елиминирането на вредните продукти и избор на такива храни, които във времето са доказали своята полза в управлението на главните биологични процеси, отговорни за стареенето.

В този смисъл, има три ключови акцента в съставянето на здравословна антиейдж диета:


Избор на храни, които действат като антиоксиданти и предпазват клетките от преждевременно стареене


Включване на хранителни източници, богати на ненаситени мастни киселини


Здравословни пропорции калории и ограничение, според всеки отделен случай


В основата на едно адекватно хранително меню, целящо забавяне на процесите на стареене, е осигуряване на необходимите хранителни вещества в оптимални пропорции, според принципите на здравословното хранене: достатъчно, разнообразно и балансирано, съобразено с индивидуалните нужди на всеки.


Антиоксидантите са един от всепризнатите източници на младост и жизненост и са необходима част от всяка антиейдж диета.
Високо съдържание на антиоксиданти е доказано при плодовете и зеленчуците, какаото, зехтина, маслините, зеления чай и ядките.
Тези храни естествено съдържат аскорбинова киселина, витамин А, витамин Е, каротеноиди, полифеноли и други ценни нутриенти.

Друг ключов елемент в антиейдж храненето е приемът на ненаситени мастни киселини. Омега-3 мастните киселини се съдържат в изобилие в ядките, растителните масла и рибата. Заедно с омега -6 мастните киселини, които присъстват особено в маслата от слънчоглед и соя, те имат важни биологични ефекти върху здравето: противораково, противовъзпалително, предотвратяват тромбоцитната агрегация и защитават кожата от изсушаване и преждевременно стареене.

Последният аспект в хранителния режим за подмладяване е свързан с редукция на наднормено тегло и ограничаване на калориите, тъй като те трябва да са съобразени с разхода на енергия при всеки отделен човек. Ограничаването на калориите означава по-ниски нива на кръвната захар, по-нисък процент свободни радикали и по-високи нива на адипонектин – известен като метаболитен регулатор.

Правилното хранене и здравословен начин на живот категорично могат да забавят процесите на стареене и свързаните с тях заболявания, като рак, диабет, атеросклероза, сърдечносъдови и невродегенеративни заболявания.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах