Домашни бебешки пюрета

Вашето бебе вече е на 5-6-месечна възраст и независимо дали ще продължава да приема кърма или адаптирано мляко, е време да започне да опитва и различните вкусове на храната. Дегустирането на разнообразието от вкусове е вълнуващо преживяване не само за вас, но и за бебето ви.

Ако сте решили да храните детето с домашни бебешки пюрета, имайте предвид, че качеството на продуктите трябва да е много високо. Опитайте се да намерите добър магазин, от който да се снабдявате с пресни и качествени плодове и зеленчуци. Оттук нататък може да експериментирате с различни комбинации и да готвите разнообразно. А домашните пюрета лесно могат да се превърнат и в крем супа за цялото семейство.

Как да приготвим домашно пюре?

Измивате и изчиствате зеленчуците. Нарязвате ги на парченца и вече са готови за готвене. Може да го направите на пара или да ги сварите. Ако избирате втория вариант, първо сложете водата да заври и след това добавете зеленчуците. Варете 15 минути, като следите да не се преварят, за да не изгубят полезните си съставки. Варете без подправки.

След като ги сварите, може да използвате кухненски робот или пасатор, за да приготвите каша.

Ако вече сте на етап, когато към пюрето добавяте и месо – то преди да го сварите трябва добре да го измиете, обезкостите и да премахнете кожата. Избирайте  най-крехкото и прясно месо за своето бебче.

Така направените пюрета могат да издържат в хладилник до 2 дни или разфасовани на малки порции във фризера до 2 месеца. Може да ги съхранявате в специални кутийки за бебешки дози в разноцветни силиконови форми, така че да се запасите с различни видове пюрета и след време просто да размразявате, което сте избрали. Но имайте предвид, че храната е с най-ценни качества, когато се консумира прясно приготвена.

Предлагаме ви няколко лесни и полезни рецепти за домашни пюрета:

Пюре с тиква и круши (за бебета над 6-месечна възраст). Тиквата, която спада към така наречените плодови зеленчуци, е един от най-вкусните и полезни дарове на есента, изключително богата на калий, белтъчини, витамини и желязо. Тъй като е лесно смилаема, богата на фибри и подпомага храносмилателните процеси, тя е една от храните, които се препоръчват като част от менюто на по-големите бебета.

Съставки:

½ чаша пюре от сварена или печена тиква (прясна или консервирана)

1 круша, обелена и почистена от семките

Всички съставки се смилат до перфектна гладкост в блендер.

Пюре с тиква, броколи и авокадо (за бебета над 6-месечна възраст)

Съставки:

половин авокадо

1/4 чаша тиква

1/4 чаша броколи

Обелете и нарежете тиквата на малки парченца и я сварете или пригответе на пара, докато омекне. Отделно сварете броколите и след това ги оставете да се охладят. Сложете всички съставки в кухненски блендер и ги пюрирайте.

Плодово пюре с тиква

Съставки:

1 ябълка

1 круша

1 чаша тиква

Обелете плодовете, нарежете ги на кубчета и ги сварете на тих огън. Когато поомекнат, прецедете ги и ги пюрирайте.

Ако пюрето е твърде гъсто, може да добавите малко количество кърма или адаптирано мляко.

Пюре с тиква, морков и сладък картоф

Съставки:

1 морков

1 сладък картоф

1 чаша тиква

Обелете и нарежете зеленчуците на кубчета. Сварете ги в леко подсолена вода, докато омекнат. След това ги пюрирайте. Ако пюрето е твърде гъсто, може да добавите малко количество кърма или бебешка формула.

Пюре с карфиол (за бебета над 7-месечна възраст)

Съставки:

1 картоф

250 г карфиол

1 супена лъжица сирене чедър (настъргано)

2 супени лъжици кърма или бебешка формула

Сварете зеленчуците, отцедете ги и ги сложете в кухненски блендер. Към тях добавете сиренето и млякото и пюрирайте съставките.

Пюре с пилешко месо

Необходими съставки:

300 г пилешко месо

1 морков

1-2 картофа

100 г тиква (по желание)

Сварете пилешкото месо заедно със зеленчуците или го изпечете. Сложете сварените съставки в кухненски блендер (или ползвайте пасатор) и пасирайте всичко до получаването на гладка смес. Ако пюрето е твърде гъсто, добавете малко количество от бульона, в който са се варили месото и зеленчуците.

Пюре от картофи и спанак

Необходими съставки:

2 картофа

2 чаши спанак

Сварете в два отделни съда картофите и спанака. След това сложете зеленчуците в блендер или с помощта на пасатор направете гладко пюре. За да регулирате гъстотата на текстурата, добавете малко количество вода.

Пюре с грах и авокадо

Необходими съставки:

1 чаена чаша замразен или пресен грах

1 добре узряло авокадо

Ако ще ползвате замразен грах, сварете го според указанията. Варенето на пресния грах може да отнеме малко повече време. Когато грахът е готов, сложете го в блендер и към него добавете месестата част от авокадото. Пасирайте добре и ако е необходимо, добавете малко вода.

Пюре с моркови и броколи

Необходими съставки:

2 моркова

250 г броколи

Зеленчуците се сваряват добре. След това се поставят в кухненски робот и се пасират.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах