Вкусно и полезно - КАКАО

Какао

"Всичко, от което се нуждаете, е любов. Но и малко шоколад не вреди." - Чарлз Шулц 


Родината на какаовото дърво е Централна Америка. То е малко, цъфти с бели цветя, а плодовете му са вретеновидни, месести шушулки, в които се намират какаовите зърна.

Какаовите зърна съдържат 45-50% липиди, палмитинова, стеаринова и олеинова киселина. Високо е съдържанието на кофеин, теоброминин, полифеноли, като епикатехин, антоцианини, пектин, белтъчини. Зърната съдържат също магнезий, витамини B и E, желязо, калий, фосфор, мед, цинк.  Горчивият им вкус се дължи на теобромина . Той представлява алкалоид и освен че действа като диуретик, повлиява положително настроението и затова се смята, че какаото има стимулиращ ефект.

Голяма част от полезните действия на какаовите зърна се отдават на епикатехина - полифенол, който подобно на теобромина, придава лек горчив вкус на семената. Проведени са различни изследвания, които показват, че честотата на заболявания, като диабет, сърдечна недостатъчност, рак, инфаркт на миокарда, може да се намали с редовната консумация на какаови зърна.

Предлагаме ви няколко вкусни рецепти със сурово какао:

Веган торта с какао и боровинки

Необходими продукти: 150 гр. сурово кашу, 100 грама сурови орехи, 10-12 какаови зърна, предварително смлени, 10-12 сушени фурми, 10-12 сушени смокини, ванилия

За крема: 2 банана, 3 ч.л. семена чиа, 4-5 с.л. кленов сироп, пуканки от киноа или спелта, кокосово брашно, 350 грама почистени боровинки

Начин на приготвяне: Смесете продуктите за тортата в чопър и разбийте до получаване на лепкаво тесто. Изсипете го върху поднос, върху който предварително сте сложили  хартия за печене, намазана с малко кокосово масло. Разпределете тестото равномерно и го приберете в хладилник за около час.

За приготвянето на крема смесете и разбъркайте отново в чопър бананите, кленовия сироп, пуканките и малко количество брашно. Изсипете сместа върху готовия блат. В чопъра разбъркайте боровинките със семената чиа и около 2 супени лъжици кокосово брашно. Трябва да се  получи лепкава кремообразна смес. Изсипете я върху банановия  блат и заравнете с помощта на шпатула. Украсете тортата с кокосови стърготини.

Панакота с какао и боровинки

Необходими продукти: 400 мл. течна сметана, 150 мл. прясно мляко, ванилия, предварително смлени какаови зърна, 1-2 с. л. семена чиа, 10 гр.  желатин, боровинки, боровинков сироп или сладко за украсата

Начин на приготвяне: Залейте желатина с около 50-60 гр. вода и го оставете да набъбне. В съд смесете сметаната и прясното мляко и ги затоплете на лек огън. Добавете какаото и ванилията. Отдръпнете от котлона. Прибавете желатина и бъркайте, докато сместа започне да се желира. Добавете семената чиа и разбъркайте. Изсипете сместа в купички и ги оставете в хладилник за около 2-3 часа. Поднесете десерта декориран с пресни боровинки и боровинков топинг или сладко.

 

Какаов хляб
Необходими продукти:  450 гр. пълнозърнесто брашно от лимец, 4-5 супени лъжици зехтин, половин кофичка кисело мляко, 1ч.л. сода, щипка кафява захар, щипка хималайска сол, 2 с.л. сусам, предварително смлени 10-12 какаови зърна.

Начин на приготвяне: В широк съд изсипете брашното и оформете кладенец. Добавете към киселото мляко содата и след като сместа набъбне, я добавете към брашното. Прибавете всички останали съставки и омесете гладко тесто. Оформете на дъното на тава за печене, предварително намазана със зехтин. С помощта на вилица направете върху хляба дупки, разположени симетрично в периферията и в средата. Печете за около 30-35 минути на 170 градуса. Поднесете хляба с маслинова паста и сирена.  

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах