Виждам, виждам…

Очите са прозорец към света и средство на познанието. Очното здраве при подрастващите е от съществено значение за правилното им развитие – физическо, интелектуално, социално. Ще разгледаме най-често срещаните проблеми, свързани с детското офталмологично здраве, само седмици преди началото на новата учебна година. 


Най-често срещаните проблеми в педиатричната офталмологията са леки и лесно решими.
Факт е, че чрез очите децата откриват света около себе си, опознават, изследват, учат. Очите са от съществено значение за правилното физическо, психическо и интелектуално развитие. Днес медицината познава методи и средства, с помощта на които е възможно на децата да се осигури добро зрение и съответно равен шанс за развитие.

Астигматизъм: представлява вродена аномалия, която е свързана с неправилна форма на роговицата или кривина на лещата вътре в окото. Измененията във формата на роговицата или лещата нарушават правилния път на светлината към окото и по този начин се повлиява изграждането на изображение върху ретината. При астигматизъм оплакванията са свързани със замъгляване на зрението, болка в областта на очите и главата. Проявява се в най-ранна възраст и се коригира успешно с лещи или очила. 


Късогледство: предполага се, че късогледството, познато още като миопия, се дължи на по-издължена форма на очната ябълка. В резултат на това идващите лъчи се пречупват пред ретината и по този начин се получава замъглен образ. Характерно за късогледството е ранното начало: то обикновено се отключва още през първите години на живота или в ученическа възраст. Децата с късогледство се взират докато четат и често се доближават много до обекта, който трябва да фокусират. Очилата или лещите успешно коригират късогледството. В съвременната офталмология се прилага и лазерна техника за корекция.  

Далекогледството (хиперметропия) е обратно на миопията състояние. Диаметърът (предно-заден) на очната ябълка е по-малък, отколкото е необходимо, обектите се фокусират зад ретината, което също е причина за замъглено зрение. Далекогледството в детска възраст е сравнително често срещан проблем, който се дължи на развитието на очите и изчезва със съзряването им и растежа на детето. Сигналите, които подсказват хиперметропия, са замъглено изображение на близки предмети, болка в очите и главата, необходимост от накланяне на една страна, за да се фокусира един или друг обект. Коригира се с изпъкнали лещи.

Страбизъм: това е най-честата причина за консултации в педиатричната офталмология. Свързва се с отклонение на една от очните ябълки, при което зрителните оси не се пресичат върху зрителния обект, а сключват ъгъл, наречен „ъгъл  на кривене”. Нелекуваният страбизъм води до нарушения в зрителната острота или амблиопия. Амблиопията, позната повече като „мързеливо око”, е състояние, при което мозъкът, за да избегне разминаването в образа, приеман от двете очи, потиска сигнала от едното. Терапията, която най-често се назначава, е оклузионна: поставя се специална лепенка на здравото око, с цел да се стимулира амблиопичното. Необходимо е редовно лекарско наблюдение.

Далтонизъм: свързва се с нарушение на функцията на конусите - клетки в ретината, които отговарят за диференциация на цветовете. Далтонизмът обикновено е наследствено заболяване. При него цветовете се бъркат, а най-често срещаният тип е този, при който не се прави разлика между зелен и червен цвят. Зрителната рехабилитация е единственото ефективно лечение.


Конюнктивит: представлява зачервяване на конюнктива – външната обвивка на предната част на очната ябълка. Най-честата причина са инфекции, но също така може да се дължи на алергична реакция, чужди тела в окото, травма, излагане на токсични и дразнещи вещества. Симптомите са зачервяване, сълзене, сърбеж, фотофобия и мукозната секреция. Лечението се определя от конкретния причинител.

Никога не предприемайте сами лечение. При всяко оплакване или съмнение, свързано с очното здраве, потърсете консултация с лекар офталмолог. Навременното лечение на очите е решаващо за зрението в бъдеще. Когато засегнати са деца, не забравяйте, че очното здраве в голяма степен определя развитието им. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах