Витамини през есента

Витамини през есента

 

Храната е наш основен източник на енергия. В нея са концентрирани силата и многообразието на биологично активни съставки, без които човешкия живот е невъзможен. Да почерпим сили от плодородието на есента. Да се насладим на всички нейни дарове - източници на енергия, за да си осигурим здраве за предстоящите студени месеци.

Експлозия от витамини: ябълки и круши

Ябълките и крушите съдържат витамин С,

B6, E, K, фолиева киселина, калии, магнезий, фосфор, дъбилни вещества, целулоза. Пектинът и целулозата балансират метаболизма и допринасят за действието на инсулина. Дъбилните вещества имат стягащо действие, тонизират кръвоносните съдове и почистват тялото от токсините. Витамините С и Е са незаменими антиоксиданти. Витамин Е повишава имунната защита.

Последните проучвания показват, че крушите имат противомикробно и антивирусно действие, благодарение на съдържанието на веществото арбутин. 

Витамин А и бетакаротен:

моркови, домати, царевица, тиква, кайсия, пъпеш, манго …

Витамин А е микронутриент, жизнено необходим през целия жизнен цикъл на човека. Биологичното му значение е свързано с участието му в множество процеси в организма, касаещи здравето на кожата, имунния отговор, костния растеж, фертилността и др. Витамин А и бетакаротенът (провитамин А) проявяват антиоксидантна активност. Имат ключова роля по отношение на зрителния процес и детското развитие. Те са важен фактор при ембрионалния растеж.

Двойна доза витамин С:

зеле, зелените чушки, картофи, банани, карфиол, касис, цитруси

Витамин С е есенциален микронутриент за човека. Човешкият вид е загубил способността да го синтезира, поради което е жизнено необходимо да се набавя с храната или с хранителни добавки. Той е антиоксидант и предпазва клетките от оксидативно увреждане. Поддържа имунната защита на организма и повишава усвоимостта на желязото. Високи дози витамин С предотвратяват развитието на простудни заболявания и скъсяват тяхната продължителност. Съществуват неоспорими доказателства, че витамин С има позитивна роля в превенцията и лечението на редица заболявания.

Запас от магнезий: праскови, кайсии, смокини и стафиди

Магнезият е изключително необходим в менюто през преходните сезони. Той подобрява функцията на вегетативната нервна система и мозъчната функция. Ценен помощник е в преодоляването на стреса и депресивни състояния. Подобрява концентрацията и паметта.

Енергия и сила през студените дни: пшеница, орехи, лешници, бобови култури

Пълнозърнените и бобови култури са ценен източник на витамини от група В и витамин Е, минерали, като фосфор, магнезий, цинк и др. Витамините от В-групата имат отношение към растежа, здравето на кожата и очите, нервната система. Те подобряват адаптивността и устойчивостта на организма. Дефицитът им е причина за анемия и забавен растеж при децата. Витамин В6, който се съдържа в зърнените култури и някои ядки, има важна роля в метаболизма на аминокиселините и липидния метаболизъм, функцията на нервната и имунната система, мускулната активност.

А през студените месеци, в които природата не може да се погрижи за нас, можем да го направим сами – с хранителни добавки, които да съхранят здравето и енергията ни чак до пролетта. Преходните сезони са изключително подходящи за предприемане на превантивна терапия с витамини и минерали, с подсилващо и имуностимулиращо действие. Те повишават естествените защитни сили на организма и подобряват устойчивостта към вируси и бактерии.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах