Витамин В6 – незабележим, но жизнено необходим

След откриването и успешното приложение на витамин В1 и В3 (ниацин), учените успяват да изолират още  един представител на В-групата. Това се случва през 1938г, когато от оризовите люспи се изолира кристално вещество с различна структура. Установява се, че витамин В6 е комплекс от много близки по химичен състав и структура съединения. Първото открито такова съединение е пиридоксинът, а  впоследствие се откриват и другите две – пиридоксал и пиридоксамин.

Витамин В6 изпълнява многостранна биологична роля. Той участва в метаболизма на аминокиселините, липидния метаболизъм, функцията на нервната и имунната система, синтеза на нуклеиновите киселини, активността на стероидните хормони.

Всички форми на витамин В6 притежават витаминна активност. По-голямата част от намиращия се в тялото ни Витамин В6 / Vitamin B6 (пиридоксин) е свързан с активността на специфичен ензим, локализиран в мускулите (гликогенфосфорилаза). При енергиен дефицит нивото на този ензим се понижава и се мобилизират запасите от витамин В6 в мускулната тъкан. Тези запаси се използват при повишена потребност от глюкоза (например при физически усилия, стресови ситуации и др).

Ролята на витамин В6 в превенцията на Паркинсонова болест е една от основните теми, която вълнува съвременната медицина. Все още не е докрай изяснено по какъв начин, но витамин В6 намалява риска от тази болест само при пушачите. Изглежда това е свързано с протективната роля на никотина върху мозъчните клетки, но обект на дискусии е въпросът за съвместното действие на никотина и витамин В6.

В редица проучвания е категорично доказана зависимостта между нивото на витамин В6 в организма и телесната мазнина. Заниженото му ниво води до намаляване на телесните мазнини и понижение на чернодробните липиди.

Витаминът е необходим и за функцията на нервната система. Той участва в синтеза на редица невротрансмитери, като серотонин, допамин, норадреналин. По този начин той има съществена роля за правилното протичане на умствените процеси и регулацията на настроението.

Сравнително малко известен факт е, че витамин В6 взема участие в изграждането на междуклетъчното вещество на съединителната тъкан. Той участва в специфични процеси на свързване на колагеновите нишки, което има отношение към костната плътност и благосъстояние на кожата. При недостиг на витамин В6, мрежата от колагенови нишки губи своята плътност. Хроничният недостиг на витамина води до повишен риск от остеопороза и преждевременно стареене на тъканите.

Диета с недостатъчен прием на витамин В6 води до честа проява на дерматити, анемия, невропатия, а при децата – забавяне на растежа и податлива имунна система.

Препоръчителните дневни дози  на витамин В6 в различните европейски държави са различни. Затова по-скоро приемът трябва да е съобразен с физиологичните потребности на организма и препоръките на лекуващия лекар.

Всички форми на витамин В6 се съдържат в храните, макар и в минимални количества. Добри източници на витамин В6 са свинското месо, телешкото и птиче месо, зърнените храни, рибата, бананите, портокалите, фъстъците, орехите, картофите, царевицата.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах