Витамин С

В историята първите факти за значението на витамин С като есенциален нутриент са известни от около 14 век.

И до днес продължават да бъдат доказвани разнообразните биологични свойства на витамина.

 

Трудно е да се опишат всички ползи на витамин С. Известно е, че той е необходим за правилното протичане на редица физиологични процеси.

Антиоксидантната му активност например го прави пръв помощник в грижата за здравето, красотата и дълголетието.

Може би не знаете, но витамин С има незаменима роля в синтезата на колаген, участва в костния метаболизъм, необходим е за усвояването на желязото.

Известно е, че по-високи дози витамин С предотвратяват развитието на простудни заболявания и скъсяват тяхната продължителност.

Не е тайна, че хранителни източници и добавки, които съдържат витамин С, са най-ефективните средства за укрепване на имунната система.

 

Най – високи концентрации на витамин С в човешкия организъм са установени в адреналните жлези, очните лещи и черния дроб, което показва необходимостта от този витамин за функциите на съответните органи.

Аскорбиновата киселина инхибира синтеза на нитрозамините, за които е известно, че са силно канцерогенни.

Задължително е, когато говорим за аскорбиновата киселина, да споменем значението й за синтеза на невротрансмитерите и пептидните хормони.

Добре известен факт е, че усвоимостта на желязото от храната се повишава в присъствието на витамин С, тъй като той има способността да променя формата на железния йон в стомаха (фери-феро).

Разработки на учени от последните години доказват, че витамин С редуцира способността за синтез на хистамин на ниво макроорганизъм.

Активното участие на аскорбиновата киселина в различни биохимични реакции представлява интерес и за дерматолозите. Витамин С в комбинация с цинк и витамини от В-групата повлиява изключително добре кожни екземи, лющеща се кожа, сивкав тен, загуба на еластичност.

В козметичната индустрия аскорбиновата киселина се прилага в много кремове и серуми, тъй като има противостареещо, избелващо и разкрасяващо действие.

Ежедневният прием на витамин С прави организма силен и устойчив.

Тези факти са достатъчни, за да обобщим, че витамин С има ключова роля за здравето. Качествата му, доказани от науката, са много, а тайната за връзката между него и живота е отдавна разкрита. Ако все още не я знаете…

Отговорът е написан вертикално.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах