Витaмин Д - всички доказани ползи

През 1922 г. се изолира съединението калциферол, известно днес като витамин Д. Две години по-късно, млади изследователи от два американски университета едновременно откриват, че слънчевата светлина е източник на витамина.

vit D

Витамин на растежа, калциферол, ергокалциферол, антирахитичен витамин или просто витамин Д… той има безценна роля в човешкия организъм. Прилага се като лечебно средство при хипопаратиреоидизъм, псориазис и рахит. Предотвратява образуването на кариес и забавя прогресията на остеопороза при хора над 50-годишна възраст. Най-новите проучвания доказват ефективността му в превенцията на някои видове рак, диабет тип 1 и 2, автоимунни и сърдечносъдови заболявания, отслабване на имунитета.

Витамин Д заема специално място сред хранителните вещества и медикаменти. Организмът може директно да синтезира витамин Д. Под действието на ултравиолетовите лъчи, телата ни произвеждат холекалциферол (витамин Д3), които след преминаване през черния дроб и бъбреците достига своята активна форма - калцитриол. Той може да се натрупва в мазнините и черния дроб, където стои като резерв.

Смята се, че редовното излагане на слънчева светлина може да осигури 80% до 90% от нужните количества от витамина. Хората с по-тъмна кожа, тези, които рутинно използват слънцезащитни продукти, по-възрастните и живеещите в по-северните ширини, се нуждаят от по-продължително време на открито, за да получат адекватен прием на витамин Д.

Двете познати форми на витамина са от съществено значение за здравето на зъбите и костната система. Витамин Д играе важна роля в метаболизма на калций в организма. Той регулира нивата му в кръвта чрез подобряване на чревната абсорбция на този минерал, като същевременно минимизира отделянето му с урината. Витамин Д участва косвено в отлагането на калция в костите.

Добре известен факт е, че при най-малките, разстройствата на растежа в голяма степен се дължат на недостиг на витамин Д. Поради тази причина в съвременните страни е приета практиката за систематично добавяне на малки количества витамин Д в храната на децата, с цел предотвратяване на риска от рахит.

Хранителни източници на витамин Д са по-мазните риби, като сьомга, риба тон, херинга и някои животински продукти, като краве мляко. Веганите, които не консумират месо, риба, яйца и млечни продукти, са изложени на риск от дефицит. За целта те също е необходимо да приемат добавка витамин Д.

Същото се препоръчва и при хората с наднормено тегло. Според ендокринолозите, хората, страдащи от затлъстяване, имат по-голяма нужда от витамин D, тъй като по-високия процент на мазнините в тялото затруднява циркулацията на витамин Д в кръвта.

С терапевтична цел витамин Д се прилага при псориазис с лека, до умерена форма. Обичайно се предписва в комбинация с кортикостероид. Комбинацията е доказано по-ефективна, в сравнение с единично приложение на двете средства.

Витамин Д и калций се препоръчват при пациенти с остеопороза, причинена от ендокринни нарушения или диета с ниско съдържание на хранителни вещества. Ежедневният прием на 1,2 г калций и 800 до 1,000 IU витамин Д забавя прогресията на болестта. Добавките се прилагат също при жени в менопауза и при възрастни над 50-годишна възраст, с цел повишаване на костната плътност и намаляване на риска от фрактури.

Любопитен факт е, че витамин Д може да намали честотата на проявите на сезонен грип и респираторни инфекции при деца от 6 до 15 години. За целта се препоръчва прием на 1200 IU на ден в продължение на 4 месеца.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах