Високо кръвно

 Сърдечносъдовите заболявания са с най-висока смъртност в цял свят. Милиони хора страдат от някакъв вид заболяване на сърдечносъдовата система, което дори и да не ги доведе до фатален край, се отразява негативно на начина им на живот.

Високото кръвно налягане поразява все по-често и млади хора. То е основна причина за поява на остри състояния, включително инфаркт. Ако не бъде лекувано адекватно и навреме, може да доведе до сериозни мащабни увреждания на органите и тъканите, и в крайна сметка – смърт.

Хипертонията е наричана още „тихият убиец“. Това не е случайно, защото често се случват усложнения поради нерегулирано високо кръвно. Редица смъртни случаи, предизвикани от сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти, крият в основата си недиагностицирана хипертония.

Какво представлява високото кръвно налягане?

За нормални стойности на кръвното налягане се считат параметри на горната спрямо долната граница, съответно 120/80, като се допускат колебания от няколко десети. За опасно високо кръвно налягане говорим, когато стойностите преминат границата и започнат да се покачват от 130/90 нагоре.

Ако ви се случват моментни покачвания на стойностите – не се притеснявайте. Не е задължително да страдате от хипертония при наличие на спорадични повишения в стойностите.

Причините и рисковите фактори за поява на хипертония са много, но ние ще ви представим най-често срещаните от тях. Запознавайки се с предразположеностите към хипертонията, можете да се предпазите от нея, както и от произтичащите от нея заболявания и състояния.

Възраст

Причина №1 за поява на високо кръвно налягане може да е възрастта. Шансът да станете жертва на хипертонията е много по-висок при възрастните хора. Рискът се увеличава допълнително, ако има наличие на втвърдяване на артериалните стени.

Наследственост

Ако във фамилната ви анамнеза присъстват един или повече случая на повишено артериално налягане, това може да предполага риск и за вас. Притеснително е, защото наследствените форми на хипертония могат да дадат проявления още в юношеска или млада възраст.

Пол

Мъжете са много по-предразположени към високо кръвно налягане, отколкото жените. При тях има и по-голям риск от развитие на инфаркт. Това не означава, че жените не трябва да се притесняват, ако имат основание за това. Добрите хранителни навици и здравословният начин на живот трябва да са налице при всички обстоятелства.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да са причина за високо кръвно налягане. Оптималното тегло варира при всеки човек, затова е нужно да изчислите индекса на телесната си маса. Така ще сте наясно към какво тегло трябва да се стремите, за да влезете в нормални граници.

Консумация на алкохол

Ако се опиянявате само от две чаши алкохол, това е ясен знак, че имате проблем с кръвното налягане. Големите количества алкохол биха се оказали изключително опасни.

Стрес

Стресът присъства в графите, характеризиращи повече заболявания. Непостоянното работно време, смените, проблемите в семейството – всичко това оказва вредно влияние на сърцето и кръвното налягане.

Как да предотвратите появата на хипертония?

Една от основните стъпки за подобряване и нормализиране на кръвното налягане е здравословният начин на живот. Той най-общо включва правилна и пълноценна диета, както и редовни физически тренировки.

Важно е да се поддържа оптимално тегло, да не се злоупотребява с алкохол и тютюнопушене, както и да се внимава с приема на натрий под формата на готварска сол.

Упражненията са важни, защото те провокират сърцето да изпомпва кръв без допълнително усилие, а така напрежението върху стените на кръвоносните съдове намалява. Резултатът е понижаване на кръвното налягане.

Аеробни упражнения

Тази форма на тренировка оказва значително влияние върху нивата на кръвното налягане. За такава тренировка се смятат ходенето, тичането, туризмът, колоезденето, плуването – все приятни занимания, които бихте могли да включите в ежедневния си режим.

Достатъчни са средно по 30 минути всеки ден. В случай, че не сте способни да се упражнявате 30 минути без прекъсване, и по-кратките тренировки имат значение.

Упражнения за отслабване

Упражненията за отслабване могат да доведат до резки пикове в нивата на кръвното налягане. Тези действия са моментни. В дългосрочен план тези упражнения имат положително въздействие върху нивата на кръвното налягане. Но преди да предприемете такива упражнения, консултирайте се с лекар.

Йога и медитация

Йогата помага изключително за понижаване на кръвното налягане. Тя действа релаксиращо, освобождава от стреса, който е един от причинителите на високото кръвно налягане. Йогата и медитацията могат спокойно да се превърнат в ежедневна рутина за вас, ако страдате от този проблем.

Избягвайте сол

Солта е най-лошият враг за хора, страдащи от високо кръвно налягане и сърдечни болести. Специалистите съветват хората с хипертония или прехипертония да ограничат приема на сол, която добавят към храната си.

Внимавайте със захарта

Захарта също трябва да се консумира пестеливо. Тя не само увеличава шансовете за диабет и затлъстяване, но и повишава кръвното налягане. Затлъстяването почти винаги е съпроводено и с високо кръвно. Затова заменете захарта с мед.

Рядко си позволявайте колбаси

Преработените месни деликатеси, освен мазнини и други хранителни добавки, съдържат ненужно голямо количество сол. Избягвайте саламите, колбасите, шунките и т. н.

Консервирани храни

Всички консерви, инстантни супи, кубчета бульони са все храни, неподходящи за хранителния режим, който е добре да се спазва при високо кръвно. Съдържат много сол и други хранителни добавки и ниска хранителна стойност.

 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах