Висока температура при децата без симптоми - кои са основните причини?

Първо трябва да започнем с това, че високата температура не е заболяване, а защитен отговор на имунната система към вирусни инфекции. Треската без симптоми при децата не е необичайно явление и невинаги е свързана с развитие на някаква болест.

А сега нека да се спрем на основните причини за поява на висока температура.

Всъщност, тя никога не е безпричинна и винаги е съпътствана от определени симптоми, но просто родителите не ги забелязват, защото са видими само за човек с медицинско образование.

Например, често се случва дете да тича, да си играе и да изглежда напълно здраво, но при случайно докосване на челото му, майка му с изненада установява, че то „изгаря“ от температура. Понякога челото дори остава горещо в продължение на няколко дни. Защо се получава това?

Прегряване на тялото

Една от причините е прегряване на тялото от продължителна активност, например игра на топка или упражнения, които причиняват силно изпотяване. Също така, детето може да „прегрее“ на слънце или под дебелата завивка. Такива случаи са много често срещани родителите увиват плътно детето и до сутринта то се е затоплило толкова, че вдига температура.  

Друга възможна причина за висока температура, особено при кърмачетата, са направени наскоро ваксинации или никненето на зъби (симптомите са подути и зачервени венци). Но при тези случаи телесната температура рядко се покачва над 38 °C. След известно време състоянието се нормализира от само себе си.

Инвазия с хелминти

В екстремни случаи температурата се повишава поради инвазия с хелминти. Ако това се случи, тогава здравословното състояние се влошава постепенно и е придружено от коремна болка, колики и метеоризъм.

Повишение на температурата заради вируси

Патогенните бактерии се размножават при 37 °C, така че горещото чело при децата най-често е първият сигнал за настинка или грип. За този „сигнал“ е отговорен хипоталамусът малка област в мозъка, която регулира хомеостазата, тоест свойството да се поддържа постоянна вътрешната среда на тялото. В този случай температурата може да се променя и сутрин да е малко по-ниска, а вечер по-висока. При наличие на 37,5 °C, особено ако е съпроводена от кашлица и хрема, това е сигурен признак за вирусна инфекция.

Добре е да се знае, че вирусните инфекции най-често преминават сами, а бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици. Инфекциите от бактериален характер винаги протичат с характерни симптоми. Например, при отит боли ухото, при възпалено гърло детето трудно преглъща, при чревна инфекция започва диария, а варицелата протича с появата на мехури по кожата.

Единствената бактериална инфекция, която протича без никакви симптоми, е възпаление на пикочните пътища, затова се установява с клиничен тест на урината.

Понякога треска възниква поради инфекция на ухото или храносмилателната система. В този случай температурата далеч надхвърля 38,5 °C. Не трябва да чакате влошаване на състоянието на детето, а спешно да потърсите лекар.

Как да разберем какъв вид инфекция има едно дете вирусна или бактериална?

При вирусна инфекция кожата на детето е розова, а при бактериална инфекция е бледа.

Например, ако температурата е 39 °C, а ушите са червени, не трябва да се притеснявате. Но ако температурата е 37,5 °C, а кожата е бледа и самото дете е летаргично, не се колебайте да потърсите медицинска помощ.

Какво да правим, ако детето има висока температура?

Ако не знаете защо температурата се е повишила, но сте сигурни, че не е нещо сериозно, създайте всички условия детето да се справи със заразата само. Лечението напосоки, когато не се знае какъв вид вирус е попаднал в организма, може да влоши още повече състоянието. Просто изчакайте няколко дни.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах