Видове алергия към слънцето и как да се предпазим

Алергията към слънцето се изразява в специфична дерматоза - реакция на кожата към ултравиолетовото лъчение. Слънчева уртикария, актинично пруриго и порфирия са най-разпространените форми на фоточувствителност.

Най-често срещаната форма на фоточувствителност се нарича полиморфна светлина ерупция. Тя засяга по-често млади жени, тъй като се смята, че е допълнително провокирана от хормонални фактори.
Полиморфната светлинна ерупция се наблюдава не само през летния, но и в сезоните с активно слънцегреене. Наблюдават се огнища на малки неравности и папули, обикновено по лицето и шията, а понякога и на гърба на ръцете и краката. Симптомите се появяват в рамките на няколко часа след слънчеви бани.

За да се предотврати реакцията, употребата на слънцезащитни продукти е задължителна. Успоредно с козметичните слънцезащитни грижи може да се приемат хранителни добавки за повишаване имунитета на кожата. Те съдържат минерали и бета-каротин. Чрез засилване на пигментацията и увеличаване на способността на меланоцитите да поглъщат светлината, бета-каротинът предотвратява проникването на слънчевите лъчи в по-дълбоките слоеве на кожата и по този начин намалява вредното им въздействие.

Сравнително по-рядка форма на слънчева алергия  е слънчевата уртикария. Симптомите наподобяват силно тези при ухапване от насекоми, но везикулите са разпространени по цялото тяло и най-вече по откритите и по-чувствителни части: лице, шия, длани и др. Наблюдава се еднакво често и при двата пола и има изразено сезонен характер: юли – август.

За разлика от полиморфната светлинна ерупция, при която реакция се появява няколко часа след излагане на слънце, проявата на слънчева уртикария се случва в рамките на няколко минути след експозиция. Лечението и профилактиката и при двете форми на лност са сходни. Когато средствата за защита и превенция не са достатъчни, прилагат се противоалергични медикаменти – локално и перорално.

Третата възможна форма на слънчева алергия се нарича актинично пруриго. Страдат възрастните хора. Симптомите включват удебеляване и загрубяване на кожата, което е вид защитна реакция към агресията на слънчевата радиация.
Сравнително рядко, като форма на фоточувствителност, се среща порфирията. Изразява се в поява на малки мехурчета по цялото тяло, в резултат на дори краткотрайно излагане на слънце.
Необходимо е засегнатите да избягват всякакъв контакт със слънчевите лъчи, да носят дълги ръкави, шапки и панталони през слънчевите месеци. Слънцезащитата с максимален фактор е задължителна.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах