ВЕЛИКДЕНСКИ ТРАДИЦИИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

Страстната седмица е период, който се отбелязва по различен начини сред различните християнски общества. В Йерусалим и Рим през тази седмица се извършват много религиозни актове, завещани от традициите, вълнуващи и вековни.

В много държави по света яйцата са безспорен символ на великденските празници. Редом с  ритуала с боядисването им, в много източноевропейски държави са характерни и някои обичаи  от предхристиянския произход, като ритуалите на плодородието. Разбира се, има и напълно нови традиции, като великденските криминални романи в Норвегия или хвърлянето на керамични съдове на гръцкия остров Корфу.

Характерно за САЩ и Великобритания е присъствието на Великденският заек, който подарява малки плетени кошници на децата и ги насърчава да открият всички боядисани яйца, скрити в паркове и градини. Тази сцена всъщност представлява обичай, който идва на американския континент през XVIII век с първите имигранти от Германия. Но това не е всичко. През 1878 г. Белият дом отваря вратите си за състезание с детски великденски яйца, което се провежда в градините на президентската резиденция.

В Скандинавските страни Финландия и Швеция на Великден децата се обличат като вещици, със забрадки и боядисани лица. Те минават през къщите, за да поискат яйца и сладкиши, а в замяна пеят песни. В скандинавската култура вещиците са характерен великденски образ. На някои места на полуострова в петъчната вечер преди Великден се палят огньове, с надеждата  в тях да се погубят всички зли духове.

На връх Великден, в понеделник, в Полша се празнува празникът Мокър понеделник или смингус-дингус ( smingus-dyngus). Младите хора, които се срещат по улиците се мокрят с вода, хвърляйки цели кофи или дори насочвайки силна струя един към друг. Прицел са главно момичетата. Според поверието онези, които бъдат намокрени най-много, след една година ще се оженят. Обичаят припомня кръщението на полския княз Мешко на Великденския понеделник през 966 г., но в него има и много препратки към предхристиянските ритуали на плодородието.

Ако планирате да посетите гръцкия остров Корфу за Великден, трябва да бъдете много внимателни, когато излизате на улицата, защото там има традиция да се хвърлят керамични предмети през прозорците. Произходът на този ритуал не е съвсем ясен: някои хора вярват, че той символизира прераждането на пролетта; други го свързват с плача на Страшния петък и го извършват в знак на траур и съпричастност към смъртта на Исус.

Един от най-интересните и любопитни обичаи на Великден идва от Норвегия, където по това време се пускат специални великденски издания на криминални романи. Този обичай, наречен Рaaskekrimmen, няма религиозен или езически произход. Той се ражда случайно, през 1923 г., с рекламата на първия такъв роман в пресата.

Рим е един от главните центрове на християнството и затова празненствата по Великден във Ватикана са грандиозни. Те започват от Разпети петък с нощно шествие, което минава през Колизеума, и завършват на Великден с множеството благословии, които Светият Отец отправя от Piazza San Pietro и централния балкон на базиликата „Св. Петър“ urbi et orbi („в град Рим и по целия свят“).

Преди въвеждането на християнството ритуалите на плодородието, свързани с възраждането на природата, са изобилствали. В някои страни тези ритуали все още се пазят. Така е в Чехия и Словакия, където жените се удрят с клонки от върба. Върбата е избрана, защото е едно от първите дървета, които цъфтят с пристигането на пролетта. Поради това тя се счита за символ на плодородието – на природата и на жената.

Едно от местата по света, където може да се усети най-силно духа и религиозните традиции  по време на Страстната седмица е Йерусалим. Смята се, че там Исус е прекарал последните си дни. Пътуването му, документирано от свещените писания, включва места, които съществуват и до днес. Затова между Великия четвъртък и Великден хиляди вярващи преживяват последните моменти от живота на Исус, следвайки същите стъпки, които той е направил. На Разпети петък много хора влачат кръстове след себе си.Отнасят ги в църквата на Божи гроб, където се смята, че Исус е бил погребан и възкресен.

В цяла южна Италия има изключително интересни процесии по време на Страстната седмица. Но сицилианската местност Призи пази уникален ритуал. На сутринта на Великден през селото преминават три дявола с цинкови маски („Abballu Di Li Diavuli), които изкушават хората с бонбони, за да уловят душите им. Това става до следобеда, когато те се срещат с процесията, водеща по стъпките на Дева Мария и Исус Христос. Християнското присъствие ги плаши и те изчезват.

Счита се, че най-красивите великденски яйца са украинските. Наричат се ​​„писанка”. За да са по-устойчиви, украинките покриват великденските яйца с восък. По този начин върху тях могат да се рисуват най-разнообразни и причудливи форми, макар че най-традиционните са геометрични рисунки или религиозни алегории.

В България Великден се отбелязва с традиционни обредни сладки хлябове, наречени козунаци и пъстри великденски яйца. На много места децата се обличат в народни носии, обикалят домовете и пеят народни песни, в замяна на което получават яйца, лакомства, монети и благопожелания. Организират се публични празненства с танци и музика. Службите в  храмовете през Страстната седмица събират хиляди вярващи християни.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах