0
Подробно търсене

Великденски изкушения


 

 

 

 

РУЛО ВИРДЖИНИЯ

 

 

Необходими продукти:

1 кубче мая,

200 мл прясно мляко,

3 яйца, 1 жълтък,

10 с.л. захар,

150 мл олио,

щипка сол, портокало- ви корички, ванилия, брашно (около 800 г), сладко за намазване по избор.

 

Начин на приготвяне:

Накиснете предварително кубчето мая във хладка вода. Разтворете захарта в млякото. Оформете кладенец от брашното и вътре смесете всички продукти поетапно. Омесете гладко тесто и го оставете да втаса за около 1 час. Омесете отново тестото, разделете го на две половини и ги разточете. Намажете със сладко разточените блатове и ги навийте на рула. Отгоре намажете с жълтък и печете в предварително загрята фурна. Може да поръсите по желание рулата със сусамово, маково семе или филирани бадеми.

 

 

АРОМАТНИ КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ

 

Необходими продукти:

800 г бяло брашно,

4 яйца,

250 г захар,

150 мл олио, щипка сол,

300 мл прясно мляко,

1 куб- че мая, ванилия,

30 мл ром, сладко с цели ягоди или други плодове.

 

 

 

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в малко топла вода. В брашното, оформено като кладенец, се смесват раз- творената мая, яйцата, млякото, с разтворената в него захар, олиото, рома, солта, ванилията. Омесва се меко тесто и се ос- тавя да втаса на топло за около час – трябва да удвои обема си. След втасването, тестото се омесва повторно и се разделя на четири топки. Те се разточват на кръгове. Всеки кръг се разрязва на 12 триъгълника. В основата на всеки триъгъл- ник се поставя по един цял плод от сладкото и се завива киф- личка. Готовите ароматни кифлички се намазват с жълтък и се изпичат на 180 градуса.

 

 

ЗЛАТЕН КОЗУНАК С БАДЕМОВА ГЛАЗУРА

 

Необходими продукти:

1 кг бяло брашно, 5 яйца,

300 мл прясно мляко, 200 мл олио,

1 кубче мая,

200 г захар, лимонови корички или лимонова есенция.

 

За глазурата:

2 белтъка,

3 с.л. пудра захар,

ванилия,

филирани бадеми.

 

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря предварително в мал- ко количество вода. В брашното се оформя кладенец и се добавят маята, яйцата, млякото с разтворената в него захар, олиото, настър- ганите лимонови корички. Омесва се гладко, меко тесто. Оставя се да престои около час- час и половина, когато отново се омесва. Разделя се на три равни половини, които се разтеглят и усукват, а след това се вплитат в плитка. Така оформеният козунак се оставя за още 20-30 минути на топло, след което се слага във предварително загрятата фурна. Докато козунакът се пече, белтъците се разбиват на гъст сняг. 10-15 минути преди козунакът да е готов, върху него се намазва гла- зурата и отгоре се поръсват с бадеми.

Сподели

Оставете коментар