Възпаленото гърло изисква внимание

Възпаленото гърло не е болест, а симптом, който подсказва заболяване на дихателните пътища.

Когато лигавицата на гърлото е атакувана от вируси или бактерии, естествена реакция на организма е да изпрати по-голямо количество кръв, която да циркулира на засегнатото място. Белите кръвни клетки и други структури, ангажирани в процеса на защита на тялото от патогенни агресори, имат за цел да инициират оздравителния процес и да се преборят бързо с възпалението. В хода на това, зачервяването, подуването и болката са типични и ескалират значително.

Причините за болка в гърлото биха могли да са най-разнообразни: различни видове алергени, бактериални или вирусни инфекции, както и външни фактори, като прах, сух въздух и дим. През зимния сезон вирусните инфекции са най-честата причина за болки и възпаление в гърлото.



Това, което прави лесно разпознаваема вирусната инфекция от бактериална такава, е сравнително бавното и постепенно разгръщане на комплекс от симптоми, които засягат общия тонус, респираторните функции, мускулната система и др. Възпаление на гърлото, причинено от вируси, обикновено прогресира в рамките на няколко дни и не се повлиява лесно с локални успокояващи и антисептични средства.

Лечението на възпалено гърло се различава ако е причинено от вируси и когато причината е бактериална инфекция. За да бъде терапията ефективна, изключително важно е да се установи точно причинителя.

 

Когато характерът на възпалението е вирусен се прилагат средства за облекчаване на симптоматиката и подпомагане на оздравителния процес. В тези случаи е абсолютно погрешно да се предприема антибиотично лечение. То не само би било неефективно, но може да доведе до резистентност. Антибиотично лечение се налага когато причинител на инфекцията е бактерия. Ако в микробиологичната посявка на гърлен или носен секрет се изолира конкретен бактериален компонент, изследването се допълва с антибиограма . Тя дава конкретна представа, кои антибиотици имат ефект срещу конкретния изолиран причинител, и кои не биха били ефективни в лечението.

Признаци, подсказващи бактериална инфекция на гърлото:

Остро начало: силна, внезапно появила се болка в областта на гърлото

Телесната температурата, която надвишава38 ° С

Изключително болезнено, затруднено преглъщане

Възпалението продължава повече от седмица

В заключение, независимо колко познати и банални ви се струват болките в гърлото, преди да прибегнете до самолечение, съветваме ви да се консултирате с лекар или фармацевт. По този начин ще спестите време, ще скъсите периода на оздравяване и ще избегнете възможни усложнения.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах