Възпалено гърло и афония

Оплакванията, свързани с горните дихателни пътища, са типични както за есента и зимата, така и за пролетта. Променливото време често води до простуда, фарингит, ларингит, тонзилит, отит, синузит ... 

 

Възпаленото гърло е симптом, който обикновено предшества възпалителни заболявания, като фарингит, ларингит и др. Болката обикновено е съпроводена от сухота и болезненост при преглъщане, което причинява дискомфорт. Обикновено оплакваният са придружени от афония (загуба на глас).

 

Причинителите на фарингити и ларингити в 80% от случаите при възрастни и деца са вируси. Това са най-често риновирус, коронавирус, аденовирус и грипен вирус. Причина за фарингит  също могат да са бактерии: по-често стрептококи (Streptococcus pyogenes)).  

 

Други възможни причини за възпалено гърло, фарингит и афония могат да са алергични реакции, прекомерна употреба на гласа или прием на химични вещества. Сухият въздух, който поражда отоплението с климатик, също може да причини оплаквания, като дрезгав глас, болки в гърлото, сухота при преглъщане. Външни дразнители, като прах, тютюнев дим, прием на алкохол или прекомерна употреба на назални вазоконстриктори също водят до подобни оплаквания.

 

Независимо от причината за състоянието, е важно да се вземат адекватни мерки, за да се върне комфорта и да се предотвратят усложнения и предаване на заразата.

 

При болки в гърлото, фарингит и афония обикновено се назначава симптоматично лечение с локално приложение, като билкови орофарингеални пастили, гаргара с антисептици, а също и  инхалации, прием на отвари, като лайка, липа, мащерка.

 

В аптеките се предлагат различни видове аерозоли, които се прилагат локално няколко пъти дневно. Те са полезни особено при педиатричната популация, тъй като за децата е трудно да смучат бонбони или да правят гаргара. Постига се противовъзпалителен и облекчаващ болката ефект.

 

Съществуват ефективни алтернативи в терапията на възпалено гърло, фарингит и ларингит. Фитотерапията и хомеопатията са едни от тях.

 

Известно е лечебното въздействие на много растения при оплаквания, засягащи горните дихателни пътища. Освен познатите лайка, липа, мента, се използват бяла ружа, сарсапарила, мащерка и др. Те имат успокояващо, деконгестиращо и противовъзпалително действие върху лигавицата на дихателните пътища.

 

Хомеопатията също може да бъде ефективна алтернатива. Някои от използваните монопрепарати при споменатите оплаквания са Aurum triphyllum, Rhus toxicodendrоn, Argentum metallicum, Phosphoricum, Silicea, Hepar sulfuris и Kalium bichromicum. Разбира се, важно е какви са индивидуалните оплаквания.

 

Препоръчваме ви, ако лечението не даде резултат в рамките на пет дни, да потърсите специалист.

 

За финал ви предлагаме няколко съвета, за да защитите себе си и околните от неприятните симптоми:

 

Използвайте кърпа, когато кашляте и кихате, за да защитите околните от заразяване. За предпочитане са кърпичките за еднократна употреба;

 

Измивайте добре и често ръцете си, особено след разходка навън, преди да приготвите  храната си и преди хранене, след като използвате обществен транспорт. Освен редовното измиване с вода и сапун, може да използвате дезинфекционни гелове;

 

В острата фаза на заболяването избягвайте контакт с други хора, тъй като може да ги заразите;

 

Избягвайте прекалено затоплени помещения, особено ако са с климатик;

 

Пазете се от студа и бъдете подготвени за внезапни температурни промени навън;

 

Редовно проветрявайте помещенията, които използвате. Ако е необходимо, използвайте овлажнители за въздух;

 

Ограничете пушенето и алкохола и не позволявайте околните да пушат във ваше присъствие;

 

Ограничете пикантни, студени и много горещи храни и напитки при възпалено гърло, фарингит и ларингит;

 

Консумирайте храни с мека или пастообразна консистенция по време на острата фаза на заболяването;

 

Увеличете консумацията на чайове и билкови запарки;

 

Приемайте повече течности (топли или студени, не горещи) за да се хидратирте и избягвайте цитрусовите сокове, тъй като те могат да влошат симптомите при възпалено гърло;

 

Не натоварвайте гласа си, избягвайте говоренето на висок глас;

 

Приемайте мед и естествени имуностимуланти, като пчелно млечице, ехинацея, пробиотици, витамини и минерали.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах