Важните витамини и минерали през есента и как да си ги набавим

С идването на есента и смяната на сезони е добре да помислим за ценните витамини през този период и начините да си ги набавим. Спортът, приемът на пресни сокове и витамин С, добрата хидратация и достатъчните часове сън и почивка, са само част от ежедневните навици, които ни правят по-здрави.

Но изграждането на силен имунитет не става за няколко дни, затова е добре да започнем положителната промяна още от днес, за да се радваме на красотата на есента и последващата я зима.

Ето кои са най-необходимите витамини и минерали за есента, които ще ви помогнат да засилите имунитета си и да бъдете в добро здраве.

Витамин С

Този витамин е един от най-важните, които не само спомагат за изграждане на защитните сили на организма, но и намаляват продължителността и тежестта на симптомите. Витамин С действа като мощен антиоксидант. Има способността да предпазва организма от заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и рак. Играе важна роля в синтеза на колаген, който от своя страна е важен за красотата и младостта на кожата, също така и за изграждането на телесните тъкани и кости.

Витамин С може да си набавите чрез прием на хранителна добавка. Храни, богати на витамина са цитрусовите плодове, киви, ягоди и боровинки, зеле, броколи, картофи.

Витамин А

Витамин А е важен за тъканите, необходими за растежа и развитието, както и за здравето и красотата на кожата. Също така укрепва имунната система и поддържа доброто зрение. Хапвайте повече мляко, яйца, зелени листни зеленчуци, манго, кайсии, домати, моркови, мазни риби.

Ако приемате витамин А под формата на хранителна добавка, не превишавайте препоръчителните дози, защото може да се окаже токсичен и да навреди на здравето на черния дроб.

Витамин E

Витамин Е действа като антиоксидант и защитава клетъчните мембрани. Смята се, че изгражда и защита на организма към някои видове рак и сърдечни заболявания. Витамин Е е важен и за здравето и красотата на косата, кожата и ноктите. Основни хранителни източници са ядките, спанак, броколи, зеле.

Витамин D

Витамин D е въвлечен в минералния метаболизъм и отговаря за отлагането на калций в костите и предотвратяването на остеопороза. Той помага за регулирането на имунната система, играе важна роля в изграждането и поддържането на здрави клетки. Използва се  като превантивно средство за сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, невромускулни заболявания, хронични болки, настинка.

За натрупването на този витамин е достатъчно да е налично редовно излагане на пряка слънчева светлина за около 30 минути дневно. Но ако през есента няма достатъчно слънце, източници на витамин D са жълтъкът, сьомгата, гъбите, телешкият черен дроб и люцерната. Ако усещате дефицит на слънчевия витамин, може да си го набавите и като хранителна добавка.

Витамин B6

Витамин В6 е отговорен за баланса на имунната, нервната и сърдечносъдовата системи. Зеленчуци като моркови, зеле, картофи са добър източник на витамин В6, както и яйчният жълтък, бобовите зърна и орехите.

Селен

Селенът е основен елемент, който изгражда част от ензимите, защитаващи организма от увреждане. Като антиоксидант, засилва имунната система и се смята, че намалява риска от появата на някои видове рак, като рак на простатата.

Селенът играе важна роля и за функцията на щитовидната жлеза, а също така за здравината и красотата на косата и ноктите. Добри източници на селен са орехите, бразилския орех, рибата, червеното месо, зърнените култури.

Селенът също така е една от причините организмът ни да има способността да се справя с алергичните реакции, бронхиалната астма и натрупването на тежки метали – от цигарения дим до изгорелите газове във въздуха.

Желязо

Желязото е важен елемент, който спомага за образуването на червени кръвни клетки, изгражда защитата на организма и подобрява външния вид на кожата. Когато на организма не му липсва желязо, човек се чувства енергичен, бодър, жизнен.

Липсата на желязо може да доведе до анемия, слабост, умора. От друга страна трябва да се избягва и прекомерният му прием.

Хранителни източници на желязо са червеното месо, зърнени храни, яйца, боб, леща и сушени плодове. Важно е когато взимате желязо да приемате достатъчно количество и витамин С, защото той спомага за по-лесното усвояване на желязото от организма.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах