Уморихте ли се да се чувствате уморени: 7 съвета как да възвърнете отново енергията си

Познавайки границите и възможностите си и съумявайки да казваме "не", без да се чувстваме виновни, вероятно са начините да избегнем преумората, или поне да постигнем контрол над живота си, без постоянен натиск. В противен случай, усещането за крайно изтощение, когато човек се чувства уморен от "винаги да е уморен", не бива да е изненадващо.


Пълното изтощение далеч надхвърля обикновената физическа умора. То по-скоро е психическо състояние, в което човек започва да се чувства уязвим, лишен от енергия и разочарован от това, че не може да изпълнява целите в ежедневието си.

Малко ситуации могат да бъдат по-изтощителни от чувството, че липсва физическо и емоционално благополучие, въпреки че на пръв поглед няма причина за това.

Днес избрахме да поговорим точно за това състояние, да обясним какво представлява, как се стига до него и по какъв начин бихме могли да го избегнем.

Пренебрегвате твърде често потребностите си: започнете да се фокусирате върху себе си

Понякога забравяме, че тялото и умът ни са атрибути на човешко същество, а не градивни елементи на добре проектиран робот. За разлика от всяка машина, човешкото тяло и психика са създадени така, че да си почиват. Да си позволите няколко часа почивка на ден и един или два дни почивка на седмица не означава, че пренебрегвате задълженията си.
Фокусирането върху задоволяването на очакванията на другите хора е категорично нездравословно и поставя личните потребности на заден план.  

Подхранването с моменти на уединение, отдих и благополучие е синоним на здраве. Разсъждавайте върху тази идея и си позволете това, от което се нуждаете най-много. Поставете себе си на първо място в списъка със задачи.

Ако често боледувате, то значи тялото ви подсказва, че нещо не е наред: фокусирайте се върху това, което можете да контролирате

Прекалената амбиция и желанието за контрол над всичко оказват изключително лошо въздействие върху тялото. То страда и по този начин става лесна мишена за различи заболявания. Рационализирайте действията си и забравете за всичко, което е извън вашия контрол.
Съсредоточете се единствено върху това, което е по силите ви, което можете да контролирате и където виждате ясни резултати от усилията си.
Във всеки друг случай ще инвестирате прекалено много от себе си в една невъзможна кауза.

 

Искате всичко и на всяка цена: контролирайте вашите очаквания

Начинът по който си представяте нещата, не винаги  е този, по който те непременно ще се случат. С други думи, влагането на енергия в това да предвидите всяка ситуация, изхода от всеки ход и всяко обстоятелство, е напълно безсмислено.  
Макар да е вярно, че поставянето на цели на хоризонта е полезно и препоръчително, това, което не бива да се допуска, е да се изграждат твърде високи очаквания и да се определят цели, чието постижение не зависи само от собствените възможности.
Затова нека се научим да създаваме цели, които са по-реалистични и съобразени с нашата реалност.

Пренебрегвате всяко неразположение : помислете какво казва ума ви

Ако винаги се чувствате уморени, причината за това най-вероятно се корени в това, че сте загубили физическия си и емоционален баланс. Умората е вид страдание на тялото и мозъка, при което те, чрез поредица от сигнали, се опитват да привлекат вниманието ни, за да спрем и да открием какво причинява този дискомфорт.

Ако не слушаме ума си, ако пренебрегнем сигналите на тялото, изтощението ще се натрупа още повече, докато стигнем до състояние на истинска безпомощност.

Приемате всичко сериозно: отпуснете се

Постигате всичко с усилия и често сте изправени пред повече от едно трудно изпитание. Имате великолепни добродетели, силни страни, които неведнъж са ви носили чудесни резултати ... Тогава наградете себе си за постигнатото и си дайте почивка. Ако се чувствате изгубени в хаоса на ангажиментите си - погледнете към себе си и потърсете вдъхновение. Ако сте уморени, дайте си почивка. Ако се притеснявате, дайте си момент за отдих и мир. Ако сте забравили колко много значите, прекарайте ден с хората, които ви обичат и биха дали всичко за да споделят и един миг с вас.

Чувствате се раздразнителни: потърсете стратегии, с които да възстановите енергията си:

Научете се да казвате "не" и ще откриете нещо невероятно: светът не свършва с един отказ. Отидете на разходка, позволете си да загубите половин час в бърборене по телефона с любим човек, слушайте музика и открийте колко въздействаща и окриляваща може да е терапията с нея. Създайте визия за това как искате да изглеждате и да се чувствате в рамките на една година. Започнете да работите върху тази идея всеки ден.
Избягвайте да си лягате, без да сте се освободили от дискомфорта, който изпитвате днес.
Не се обвинявайте, че допускате грешки. Обкръжете се с хора, които ви карат да се усмихвате.
Опознайте нови. Дайте си време за себе си. Помълчете. Останете сами. Помечтайте.

Улавяте се, че повече мислите, отколкото живеете: позволете си да живеете сега и за момента

Животът на момента предполага да знаете как да слушате собственото си тяло, за да получавате онова, от което имате нужда във всеки един момент.
Ако имате нужда от почивка, защото се чувствате уморени, изпълнете вашите нужди: почивка. Това е толкова просто.
 Живеейки съзнателно и възприемайки това, което ни подсказва вътрешния глас, е ключът към здравето и нещо, което трябва да практикуваме ежедневно.


Не се колебайте да приложите тези съвети. Понякога дори най-малките промени водят до удивителни резултати.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах