Традициите, които ни правят по-добри

Традициите, които ни правят по-добри

 

Вплетете снежнобяло и червено

и нека от ръцете що е сътворено

до сърцето право да достигне;

мир, любов и здраве да застигне

всеки и към вас доброто да се върне.

 

Мартеницата е една от най-старите български традиции, която пазим повече от 1300 години.

 

Макар в днешно време тя да се приема като аксесоар, особено сред по-младите, мартеницата е символ на българското и българския род, тъй като води началото си от времето на великите ханове Аспарух и Кубрат и се свързва с величието и единството на българите.

 

Народните поверия отреждат специална магична сила на мартеницата. Бялото символизира вярата, обичта и младостта, а червеното – живота, несломимия дух и кръвта на предците ни, които са жертвали всичко свое в името на доброто и свободата на Родината.

 

Мартеницата се подарява всяка година в първия ден на месец март. Носят я малки и големи. Традицията повелява младите момичета да окичват мартениците си от лявата страна, а омъжените жени – отдясно. Когато се подарява мартеница, тя се нарича за здраве, любов, мир и добро.

 

Направете сами мартеница. И докато вплитате белите и червени конци, добавяте сини мъниста, плетени цветя и пъстри вълнени нишки, заключете между тях пожелания за здраве, радост и светли дни. Представете как тези пожелания дават живот на мартеницата и я превръщат в истински магичен талисман.

 

И тъй като не са много дните, в които имаме повод да доближим повече хора и да им пожелаем добро, подарете вълшебство на близки, познати и непознати. И помислете за това, че традиции като тази, ни връщат към изконното и човешкото. Ако всеки ден даряваме с добро, усмивка и благопожелание хората около нас, светът, в който живеем, ще е по-дружелюбен и мил.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах