Таблета и смартфона нарушават съня на децата

10% от децата до 3-годишна възраст и 20% от подрастващите страдат от безсъние и други нарушения на съня.

Цифрите са потресаващи и изненадващи. Като основна причина за тях различни проучвания показват неправилните навици преди сън. Голяма част от децата имат достъп до таблети и смартфони в часовете преди лягане. Тези устройства използват светлина, която стимулира мозъка и регулира възбудимостта.

Екраните на смартфоните и таблетите провокират у мозъка същия тип сигнали, които се задействат, когато човек се изплаши. Близкият план, сменящите се образи и цветове на дисплеите задълбочават проблемите със съня, тъй като могат да повлияят секрецията на мелатонин – хормон, който регулира фазите сън-бодърстване при човека.

 

Решението на проблема и предотвратяването му е изцяло в ръцете на родителите и примера от тяхна страна. Съвсем естествено е, ако децата виждат родителите си да използват таблета преди лягане, също да пожелаят да го правят. От друга страна, тревога буди това, че много родители приемат, че когато децата затворят вратата на стаята си с намерението да си легнат, това наистина се случва и те са в безопасност. В този случай заплаха съществува и поради факта, че те не просто използват таблета, но и интернет пространството, без да са контролирани и защитени.



Голяма част от съвременните проучвания са фокусирани върху взаимовръзката между нарушената концентрация и внимание у някои деца и неправилното и безконтролно използване на новите технологии в часовете преди сън. Добре известен факт е, че липсата на качествен сън се отразява на вниманието и активността, особено в по-крехка възраст. Засегнатите деца не проявяват ангажираност към учебните занимания, апатични са или заспиват в необичайна, дори шумна среда.

Това поставя на преден план още сериозен здравен проблем: когато циркадните ритми са дестабилизирани, расте риска от всякакъв вид заболявания, включително сърдечносъдови, промени в метаболизма, затлъстяване, диабет и др. Тези примери са свързани най-вече с наличие на дългосрочни промени или тежки нарушения на съня, но така или иначе, всяко нарушаване на циркадните ритми може да причини проблеми. Липсата на качествен сън и почивка също е свързано с промени в настроението, общуването,необоснована тревожност, влошаване на успеха, ниско самочувствие и др.



Макар да не се замисляме, ако имаме възможност да погледнем какво се случва вътре в тялото ни преди да заспим, ще видим как се активират поредица от различни механизми и биохимични процеси, отговорни за качествената почивка и сън.

Поради тази причина, препоръките са поне два часа преди лягане всички устройства за съобщения, позвънявания, светлина, звук, аларми, да бъдат изключени. Това позволява на нервната система и цялото тяло да се отпуснат и настроят за почивка.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах