Съвети за намаляване консумацията на кафе

Въпреки че в умерени количества е полезно за здравето, кафето трябва да се ограничи, особено ако забележите, че имате зависимост или го консумирате по навик.

 

Много хора по света не могат да си представят живота си без кафе. Има обаче момент, в който е важно да се замислим дали не трябва да намалим консумацията му.

 

Пиете ли много кафе, за да се сдобиете с повече енергия през деня? Тук ще откриете съвети, които ще ви бъдат от полза за намаляване на консумацията му. Изпробвайте всички, докато не намерите най-добрите за вас.

 

Заместете сутрешно кафе за други напитки

 

Вземете под внимание, че прекаления прием на кафе и черен чай повишава риска от  развитие на рак на хранопровода. Този риск се повишава, ако алкохолът и цигарите също са сред навиците ви.

 

Има няколко алтернативи за заместване на сутрешното кафе. Зелените сокове, които комбинират плодове и зеленчуци, като целина, киви, ябълки или спанак, осигуряват енергия и хранителни вещества за тялото през целия ден.

 

Опитайте да си почивате в следобедните часове

 

Много в важно да анализирате дали консумирате кафе, за да останете будни, когато ежедневието ви не ви позволява да си почивате. Отделянето на 30 - 40 минути на ден за почивка в следобедните часове подобрява когнитивните способности и настроението, улеснява ученето и осигурява енергия за тялото. По този начин ще може да намалите консумацията на кафе и да се радвате на останалата част от деня.

 

Не забравяйте, че сънят и почивката са жизненоважни и въпреки че кафето ви помага да сте активни, не е добре да злоупотребявате. Отделете малко време за почивка, вместо да увеличавате дозата кофеин. Обърнете специално внимание на този съвет, ако имате проблеми с нощния сън.

 

Дайте приоритет на спорта

 

Колкото по-редовно изпълнявате аеробни упражнения, толкова повече енергия получава тялото ви и съответно толкова по-добре се чувствате. Една рутинна тренировка от 25 минути на ден може да помогне на тялото да се зареди с повече сила и устойчивост. Физическата активност не само ще ви помогне да редуцирате кофеина, но също така ще допринесе за подобряване на здравето ви и ще ви предпази от заболявания.

 

 Увеличете приема на вода

 

Дозата кофеин може да бъде намалена с регулирана консумация на вода. Не забравяйте, че водата е един от основните източници на естествена енергия за тялото. Оптималният прием на вода ще ви накара да се чувствате здрави, активни и трудоспособни. Напомняме ви, че кофеинът дехидратира организма, а водата ви хидратира и поддържа тялото в кондиция през целия ден.

 

Променете навиците си за пиене на кафе

 

Обикновено консумирате чаша кафе, когато ставате, друга – преди обяд и още една в следобедните часове?... В този случай редуцирането на кофеина е належащо, но може да се окаже предизвикателство.

 

Първоначално ограничете броя на кафетата до две. Подходящ вариант е да отпадне сутрешната доза. Обикновено в първите часове от деня тялото е отпочинало и кафето в този момент е излишно. Може да го замените с чай или плодов сок.

 

 Работете с волята си

 

Ако сте в период на пристрастяване към кафето, препоръчително е да намалите консумацията му малко по малко. Не опитвайте да го ограничите драстично, защото това може да ви причини физически дискомфорт – главоболие, отпадналост, нежелание за изпълнение на обичайните ежедневни задачи.

 

Намаляването на приема на кафе изисква воля и спазване на препоръките, описани по-горе. Ако въпреки това изпитвате сериозни затруднения, може да се консултирате със специалист.

 

В умерени количества кафето е полезно за здравето. Проучване, публикувано в медицинското списание JAMA, не само изключва, че кафето причинява здравословни проблеми, но също така посочва, че може да удължи живота. Консумирайте го с мярка и се наслаждавайте на всяка глътка.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах