Преодолейте страха от критиката

Страхът от критика може да ни ограничи да изпълним мечтите си и да бъдем щастливи. Затова е важно да се изправим пред него и да не позволяваме да ни спира.

 

Страхът от критика е много често срещано явление. Хората, които го изпитват, винаги са нащрек за това, което другите мислят при всяка тяхна стъпка. Това е много ограничаващо и обикновено пречи на пълноценния живот и радостта от него.  

 

Най-вероятно страхът от критика се отнася до детството, когато омаловажаването на детето от страна на родителите, както и липсата на разбиране и одобрение, генерира абсолютна зависимост от мнението на другите.

 

Страхът е само в ума ви

 

Страхът от критика в повечето случаи е само във вашето въображение. Може би сте преминали през предишно травматично преживяване, в което сте били осъдени и огорчени. Така при всяка възможност подобен сценарий да се повтори, вие държите да разполагате с одобрението на другите и по този начин се поставяте в зависима от тях позиция.

 

Но как бихте могли да знаете кога и какво ще се случи? Може би този път няма да бъдете обект на критика и отдумки. Освен това при всеки опит да действате така, както ума и сърцето ви подсказват, има твърде голяма вероятност да изпитате щастието и успеха.

 

Страхът че ще бъдете осъдени е само в ума ви. Затова следващия път, когато имате свои планове или искате да следвате своя мечта, направете го без страх. Само с действия, продиктувани от собствените си преценки, можете да постигнете щастие и удовлетвореност. А околните – те винаги имат какво да кажат, без значение дали по повод успеха или неуспеха ви, така че не се ограничавайте с това да зависите от техните думи.

 

Много критици са водени от завистта

 

Добър начин да преодолеете страха от критика е да започнете да гледате на критиците си като на хора, завладени от завистта. Хората, които не се осмеляват да преследват мечтите си, често вперват поглед в онези, които имат смелост за това. Те винаги коментират делата им, присмиват се на неуспехите им или осъждат начина, по който постигат целите си.

 

Това е напълно нормално. Когато не посмяваме да правим това, което искаме, наблюдаваме с определена завист онези, които не се интересуват от нищо и продължават напред.

 

Действието и увереността в себе си са най-доброто средство към успеха. Преодолейте страха си и не позволявайте други да дават оценка на делата ви.

 

Ако се провалите, научавате

 

Не позволявайте на негативния опит да ви ограничава. Подходете към него като към нещо, което може да ви послужи, за да научите и да избегнете подобни ситуации.  

 

Всички търпят успех и неуспех по пътя си. Но неуспехът не бива да ви сломява, а да ви амбицира да сте още по-силни и устремени. Започнете да приемате провалите си като възможност да научите, да се усъвършенствате и да постигнете това, в което вярвате. Изграждането на нещо от нулата никога не е лесно. Грешките и опитът ви помагат да се придвижите напред.

 

Не забравяйте, че сте собственици на живота си

 

Ако се страхувате да бъдете критикувани, не забравяйте, че сами сте собственици на живота си. Напишете го на голям лист хартия, ако е необходимо, и го поставете на видимо място в дома си. Никой не живее вместо вас и не бива вие да живеете живота си така, както другите настояват.

 

В момента, в който се оставите на мечтите си да ви завладеят и предприемете действие, то е равно на сигурен успех. Живейте за собствените си мечти, а не за другите.

 

Страхът от критика, както и много други страхове, може да бъде преодолян. Нуждаете се от едно единствено нещо: увереност в действията си. Ако се замислите, мнението на другите наистина не е толкова важно.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах