Поведенчески проблеми, затлъстяване и безсъние при децата – последствията от прекалената употреба на технологии

Случаите, в които деца имат нужда от специализирана помощ, поради прекомерна употреба на таблети и мобилни телефони, са все повече…

 

Подрастващите, които са твърде отдадени на новите технологии, често страдат от нарушено самочувствие, стеснение при общуване, агресивно поведение, безсъние, наднормено тегло и затлъстяване, зрителни проблеми.

 

Отговорното използване на технологиите, особено сред децата е нещо, което се възпитава отчасти в училище и най-вече у дома. Задължение на родителите е да контролират стриктно часовете, които децата прекарват пред екраните със синя светлина.

 

Безконтролната употреба на смарт технологии може да доведе до редица здравословни  проблеми, като пристрастяване, затлъстяване, безсъние и затруднена социализация. Това са само част от последиците, които дигиталният свят може да има върху най-малките и подрастващите. По този начин, често неосъзнато, технологиите ограбват децата.  

 

Една от най-сериозните последици от прекомерната употреба на телефони и таблети, са поведенческите промени. Те са най-добре се забелязват при най-малките. Наблюдава се прекомерна възбуда или тъга, а понякога редуване на двете състояния и безпричинен плач. Когато тези епизоди се повтарят, може да се стигне до депресия, тревожно разстройство, биполярно разстройство, психоза и поведенчески проблеми.

 

По данни на СЗО през последните пет години броят на децата, потърсили консултация със специалисти поради инсомния, се е увеличил с над 20%. Причината е т. нар. технологично безсъние: когато децата прекарват голяма част от времето преди лягане пред екраните, синята светлина, която те излъчват, стимулира мозъка им и той трудно превключва на режим почивка. Освен това много деца се възползват от невниманието на родителите си във вечерните часове и остават пред екраните след часа си за лягане.

 

Липсата на качествен и пълноценен сън в детска възраст може да окаже сериозни последствия върху когнитивните способности, паметта, процесите на растеж и общуването.

 

Липсата на сън увеличава раздразнителността, нерядко е причина за влошен успех в училище, както и проблеми, като хиперактивност и синдром на дефицит на вниманието.  

 

Освен това използването на новите технологии насърчава заседналия начин на живот. Наднорменото тегло и затлъстяването при децата са сериозен проблем, който е свързан с много здравословни усложнения. Болестите, произтичащи от затлъстяване, са диабет, сърдечносъдови усложнения, ставни заболявания.

 

Таблетът и смартфонът са сред благата на новото време и е невъзможно да откажем напълно на децата си достъп до тях. Достатъчно е да бъдат ограничени дневните и седмични часове в компанията на компютъра и телефона и да се намали достъпа до различни мобилни приложения.

 

Смарт технологиите не бива да изместват игрите, нормалното общуване очи в очи, забавлението с истински приятели и радостта от спонтанното опознаване на света.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах