Как да спестим повече пари у дома според източната философия

Източната философия ни дава отлични съвети за спестяване на пари вкъщи. Всичко зависи от волята и перфектното планиране на разходите.

 

Много хора признават, че не знаят къде им отиват парите и това е така, защото харченето е емоционално и лишено от разумна преценка. Опитайте и вижте какво бихте могли да постигнете, ако планирате с повече разум и воля разходите и спестяванията си.

 

Спестяването на пари вкъщи е от съществено значение за поддържането на здравословни финанси. Не е нужно да печелите големи суми, за да можете да живеете с малко заделени средства. Необходимо е желание, отдаденост и търпение. Ще ви споделим няколко ключови аспекта за управление на парите, според ориенталската философия.

 

Методът Kакебо

 

Какебо е японски метод, създаден през 1904 година. Съществува повече от век и все още се прилага в целия свят. Създаден е от Мотоко Хени. Целта му е да се спестят пари у дома, като строго се контролират разходите. Постепенно подходът допринася за личната преценка на начина на изразходване на средства.

 

Какебо работи по много прост начин. Използва се дневник. В началото на месеца се отчитат приходите и се фиксират задължителните разходи - това е сумата, която искате или не, трябва да заделите. Когато знаем сумата на задължителните сметки и разходи, е лесно да преценим колко може да бъде отделено за други харчове и дали това въобще е възможно.

 

Въз основа на това идеята е да се определи цел за спестяване, което се отнася както за фиксираните, така и за излишните разходи, ако има такива. Също така в по-късен етап е важно да се помисли как ще се изразходват спестяванията. Това е само първата част от метода.

 

Втората част се състои в записване на всички направени разходи. Един по един - всеки път, когато се правят. В края на всяка седмица трябва да прегледате записките си. Това дава ценни насоки кои харчове са излишни, откъде може да се спести и т.н.

 

Методът на японците за спестяване

 

Това е друг много стар метод за спестяване на пари. Най-важното е да бъдете готови да посрещнете предизвикателството, да сте последователни и търпеливи. Резултатите могат да бъдат извънредно добри.

 

Трябва да спазвате програмата 52 седмици. Първата седмица е необходимо да спестявате по 1 лев на ден. Втората седмица ще бъдат 2 лева и т.н., последователно, докато посоченото време приключи. Тъй като в крайна сметка сумите може да са невъзможни за много хора, може да зададете максимален таван от 200 лева месечно.

 

52-седмичното предизвикателство също може да се направи на обратно. Това означава, че започвате да спестявате по 52 лева и след това тази сума намалява. Понякога този вариант е много по-лесно изпълним, защото винаги в началото на едно предизвикателство мотивацията е по-голяма.

 

Други съвети за спестяване на пари вкъщи

 

Ориенталците имат философия, която е фокусирана повече върху ограничението, отколкото върху трупането. Ето защо те са успели да създадат за себе си начин на живот, който им позволява да имат повече контрол върху парите. Някои от техните принципи са следните:

 

Вместо да купувате списания и книги, създайте си ритуал да посещавате библиотека. Така не само няма да харчите и стотинка, но и ще имате възможност да се докоснете до повече четива и да разполагате с лично време и пространство за духовно израстване.

 

 

Заменете автомобила с обществен транспорт, с велосипед или дори вървете пеша. Първоначално може да започнете с два дни в седмицата, а след това ги увеличете.

 

Вземайте си домашно приготвена храна за работа. Храненето навън в повечето случаи не е особено изгодно, да не говорим, че не е здравословно.

 

Намалете цигарите и консумацията на алкохол. С  този навик не само ще спестите много средства, но и ще се радвате на по-добро здраве.

 

Пийте вода и забравете за безалкохолни и други освежаващи напитки. Това е добре за здравето ви, а освен това ще ви спести ненужни разходи.

 

Организирайте домашните ремонти сами. Не е необходимо да плащате, за да видите стената на хола пребоядисана. Можете да го направите сами. Ще се забавлявате и ще спестите.

 

Въпреки модерността на съвремието ни, пестете енергия. Има много начини за пестене на електроенергия, газ и др. Нужен е само здрав разум.

 

Консумирайте натурални продукти Те са по-евтини от обработените и замразените, по-вкусни са и струват по-малко.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах