„Суха” или „дехидратирана” е кожата ви?

Често пъти определенията "суха" и "дехидратирана" кожа се използват като синоними. Двете положения са почти противоположни. И тъй като симптомите  са подобни, често се прави неправилна диагноза. В резултат на това се назначават погрешни продукти за ежедневна грижа  и се третират проблеми, които не съществуват. Време е да изясним всичко!

Какво означава дехидратирана кожа

Дехидратираната кожа е вяла, без влага, загубила своя хидро-липиден баланс. Погрешно е убеждението, че не всеки тип кожа може да се дехидратира: в даден момент, дори мазната може да страда от симптоми на дехидратация.  

Признаци за дехидратирана кожа са: чувство на опъване, стягане и дискомфорт, мазни зони (по-често в областта на носа, челото и брадичката), редувани от сухи участъци (по страните на лицето).

Защо кожата се дехидратира

Много фактори причиняват дехидратация на кожата на лицето. Основните от тях са замърсяване на въздуха, ултравиолетово лъчение, често пребиваване на климатик, хормонални промени, абразивно почистване на кожата, липса на вода (когато не се приемат достатъчно течности), лоши хигиенни навици и неправилна грижа, прекомерна консумация на кафе и др.

Какво представлява сухата кожа

Когато не се продуцира достатъчно себум, чиято роля е овлажняваща и защитна, кожата изсъхва. Причина за суха кожа могат да са също хормонални промени, напредване на възрастта, прием на някои медикаменти.

Когато кожата е суха, по нея няма редуващи се мазни и сухи участъци: те всички са сухи. Освен дискомфорта, опъването и сърбежа, признак на сухата кожа е завишената десквамация (отлюспване на роговия слой на кожата) .

 

Защо е важно да се прави разлика между суха и дехидратирана кожа

Тъй като повечето от симптомите на суха и дехидратирана кожа се припокриват (чувство на дискомфорт, опъване, изтъняване), лесно е двете състояния да се объркат, да се направи погрешна диагноза и да последват неправилни грижи. Така не само че не следва подобрение, но и е възможно състоянието да се влоши и да възникнат нови проблеми.

Как да рехидратираме кожата си

Главните препоръки на специалистите дерматолози към пациенти с дехидратирана кожа включват прием на оптимално количество вода и течности, дълбоко почистване, адекватни козметични грижи, съобразени с индивидуалните нужди. Дехидратираната кожа се нуждае от овлажнител, който да създаде защитен слой и водата да бъде задържана в епидермиса. Не се препоръчват липидните кремове за възстановяване на хидратацията. Те са грижа, подходяща за сухите кожи. Ако се прилагат неподходящо, липидните кремове могат да причинят проблеми, като акне, черни точки (комедони) или мазна кожа.

От какви грижи се нуждае сухата кожа

Важно условие в грижата за суха кожа е да се използват подхранващи и щадящи почистващи грижи. Измиването с вода и гел, дори предназначен за лице, може да усложни състоянието. Подходящо средство за почистване на сухата кожа е млякото, тъй като то отстранява замърсяванията, но без да елиминира липидите, които естествено присъстват в епидермиса. Ежедневният подхранващ крем за суха кожа съдържа овлажняващи и подхранващи съставки, като мастни киселини, натурални  масла и антиоксиданти.

Ако имате колебания за най-подходящите за вас козметични грижи, нашите фармацевти и консултанти са насреща. Най-добрата грижа за кожата е тази, съобразена с индивидуалните й характеристики и потребности.


Радвайте се на красотата си и полагайте грижи за нея, за да я съхраните завинаги.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах