Стресът може да бъде рисков фактор за анорексия

Стресът може да бъде рисков фактор за анорексия


Стресът оглавява причините, предразполагащи към хранителни разстройства, като анорексия и булимия.

Стресът е неизбежна част от живота на всички и когато е умерен, има своята положителна роля. Дали ефектите от него ще са крайно негативни, това зависи от психоемоционалната нагласа на човека, устойчивостта – психическа и физическа, емоционалната интелигентност и ред други фактори.

В началото на есенния сезон, т. нар. „постваканционен синдром” и напрежението, свързано с връщане на работа или училищни задължения, могат да се превърнат в предпоставка за различни хранителни разстройства .

Според специалистите връзката между стреса, анорексията и булимията, в много отношения е един порочен кръг. Усещането за стресиране или претоварване може да предизвика необяснимо поведение на хранене, което се използва като механизъм за справяне със проблема. На свой ред, страховете и постоянните негативни мисли, които характеризират хранителните нарушения, повишават нивото на стрес и така кръгът се завърта.

Причините, поради които стреса може да допринесе за развитието на хранително разстройство се коренят в това, че когато се чувстваме извън контрол, ние естествено се опитваме да намерим начини да се справим с това усещане. За някои хора прекаленото хранене или пък обратното - рязкото ограничаването на калориите, става начин да устоят на напрежението в ежедневието. Ограничаването на храната или злоупотребите с нея дават усещане за контрол, комфорт и облекчение.

Анорексията и булимията причиняват физическо страдание на тялото, но и могат да влошат психическото състояние. Постоянната тревога за храната, калориите и теглото е неестествена и се превръща в постоянен източник на напрежение, води до ниско самочувствие и повишава нивото на стрес.
 
Използването на храната като стратегия за справяне с напрежението в ежедневието се основава на липсата на адаптивност, самочувствие, емоционална интелигентност и воля, нужни, за да се преборят проблемите, без да се допусне отрицателното им влияние. Убеждението, че това е начин да се победи стреса, е много по-често срещано при юношите и младите хора. Те са по-склонни да развият хранителни разстройства при стресови ситуации, или поради натиск от страна на връстници, вследствие от прекратяване на партньорски отношения или проблеми у дома.

От другата страна, хората, които страдат от тревожно разстройство и допуснат да се завъртят в порочния кръг на анорексията, може значително да усложнят състоянието си и да се стигне до развитие на депресия. Анорексията и хранителните разстройства често се свързват с изолация, несигурност, както и високи нива на стрес. Хората, които са засегнати, често крият своята вътрешна борба и тревога, което значително усложнява установяването на заболяването им и лечението.

Затова не пренебрегвайте симптомите на стрес и не се колебайте да се посъветвате със специалист, преди това да доведе до проблеми с храненето, личните взаимоотношения, самочувствието и социалния ви живот. Ранният подход към стреса улеснява овладяването му и най-важното е, че когато проблемът се признае, с помощта на близки или специалисти, се изработват ефективни начини за справяне с него. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах