Стрелките на часовника объркват биоритмите ни

На 30 Октомври преместихме стрелките на часовника с един час назад.

Ниските температури, смяната на времето и намаляването на светлите часове от денонощието неминуемо ще окажат влияние върху физическото и психическо състояние на много хора.

По това време на годината се засилват оплаквания, като безпричинно чувство за тъга, умора, апатия, слабост, сънливост и затруднена концентрация. Тези симптоми са типични за състоянието ​​есенна астения и са  резултат от пренастройката на организма към сезонните промени. Нормално е да отминат за около седмица.

В много случаи обаче процесът изисква много по-дълго време. Тогава говорим за биологично разстройство, което касае способността на всеки да се адаптира към промените. Добрата храна, качественият сън и физическа активност са стълбовете за борба с това състояние.

Ето защо, не пропускайте разходките на открито в светлата част на деня, спортувайте и приемайте разнообразна храна, за да се адаптирате по-лесно към новия сезон, без да губите от енергията и жизнеността си.

 

Хранене

През есенно-зимния сезон защитните сили на организма са поставени на изпитание. Здравословната, балансирана и разнообразна диета е от съществено значение.  Избягвайте обилните вечери, особено непосредствено преди лягане. Това може да се отрази на качеството на вашия сън и почивка. Приемайте повече плодове и сурови зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови растения. Всички те са изключително богати на хранителни вещества, които стимулират метаболизма и по този начин помагат на тялото да противодейства на всички промени.


Спорт

Моментът е подходящ да се запишете на йога, пилатес или танци. Редовната физическа активност с умерена интензивност неутрализира стреса, действа релаксиращо и благоприятства регулацията на нашите биоритми.

Хранителни добавки

Триптофанът е сред хранителните добавки, които благоприятстват производството на мелатонин и серотонин. Серотонинът е известен като хормон на щастието, тъй като подобрява настроението, адаптивността, желанието за общуване. Мелатонинът  регулира фазите сън – бодърстване и е изключително ценен за пълноценната почивка и възстановяване на тялото.

Разбира се, преди да вземете решение да приемате една или друга добавка, съветваме ви да се консултирате с лекар или фармацевт, за да изберете

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах