Солариум при акнеична кожа?

През последните години все повече нашумява страстта към солариумите, въпреки многото недостатъци, които притежават. За мнозина от любителите на бързия тен солариумът е най-достъпният начин за сдобиване с шоколадов загар през цялата година.
Но дали солариумите са безобидни? Какви рискове крият? Могат ли да са полезни при някои дерматологични проблеми например акне? Предлагаме ви заедно да потърсим отговорите.


Много дерматолози твърдят, че излагането на UVA светлина, с която са оборудвани солариумите, е изключително вредно и носи риск от рак на кожата. Специалистите са на мнение, че хората, които използват солариуми имат склонността да злоупотребяват с тях и по-лошото е, че не са информирани за опасностите, които крият.

Едновременно с това много изследвания и публикации показват, че UV – лъчите действат благоприятно при кожни заболявания, като псориазис и акне. Трябва да се подчертае, че подобренията, които настъпват са краткотрайни и след преустановяване на UV-сесиите състоянието на кожата се влошава. Когато към това добавим факта, че през последните 20 години случаите на кожен меланом в България се утрояват, ползите на солариума са още по-силно разколебани.

Счита се, че повече от 30 солариумни сесии годишно крият сериозен риск за здравето, а 50 категорично предизвикват преждевременно стареене на кожата, изгаряния, бръчки и дори рак. Хората с по-светла кожа, бенки или брадавици трябва да са особено внимателни към ултравиолетовото лъчение.



Що се отнася до предимствата на солариумите, съществуват проучвания, показващи  че с UVA- лъчите се постига забележително подобрение при акне, остеопороза, менопауза и ревматизъм. Подобрението, което много хора с акне изпитват при излагане на UV-светлина се дължи на това, че тя изсушава кожата и контролира прекомерното отделяне на себум. Освен това ултравиолетовите лъчи насърчават излющването на мъртвия слой клетки и имат антибактериален ефект. За съжаление, тези подобрения са само преходни и впоследствие щетите са повече.

Ние ви препоръчваме да се посъветвате с дерматолог, за да разгледа вашия тип кожа и да ви даде насоки за това как да се сдобиете с красив, но и здравословен тен. Не забравяйте, че всеки тип кожа се нуждае от специални грижи. Най-важното е винаги да имате предвид опасностите, които крие безконтролното излагане на UV-радиацията, не само в солариумите, но и на плажа. Винаги използвайте подходяща защита и следвайте правилото, че красив тен е този, които не вреди на здравето на кожата.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах